Poslanicima u Sjevernoj Irskoj biće smanjene plate zbog neformiranja vlade

Poslanicima u Sjevernoj Irskoj biće smanjene plate zbog neformiranja vlade

Svih 90 članova Skupštine Sjeverne Irske suočiće se sa smanjenjem plata za 27,5 odsto, ili 800 funti mesečno, od januara 2023. nakon što nisu uspeli da formiraju vladu koja bi pokrenula dopunske izbore za parlamentarno tijelo, prenosi Politiko.

Ministar britanske vlade za Sjevernu Irsku Kris Hiton-Haris najavio je smanjenje plata u četvrtak u pismu svim članovima Skupštine Sjeverne Irske. On je razlogom za takav korak nazvao to što zbog najavljenog reizbora poslanici nisu zasedali.

„Iznova i iznova sam čuo frustraciju javnosti, posebno u trenutnoj ekonomskoj klimi, što njihovi izabrani predstavnici nastavljaju da primaju pune plate, a ne ispunjavaju sve obaveze zbog kojih su izabrani“, navodi se u pismu.

Osim plata, ograničenja će biti podvrgnuti i putnim naknadama. Za njih će severnoirski poslanici morati da rade najmanje 100 dana u godini, umjesto sadašnja 72.

Severna Irska je praktično bila bez punopravne unionističko-nacionalističke vlade od februara, kada je Demokratska unionistička partija pokrenula bojkot zahtjevajući reviziju trgovinskih pravila Sjeverne Irske nakon Bregzita sadržanih u sporazumima EU.

Sindikalisti su odbili da se vrate i nakon izbora u maju, na kojima su pobjedili nacionalisti Šin Fejn, i nastavljaju kategorički da zahtevaju ukidanje pravila o carinskim kontrolama između Britanije i EU u lukama u Sjevernoj Irskoj.

Rok za formiranje vlade od šest meseci istekao je još u oktobru. Nakon toga, britanski ministar za Sjevernu Irsku Kris Hiton-Haris najavio je da bi izbori u Sjevernoj Irskoj trebalo da budu održani do marta ili aprila 2023. godine.

O tome zašto je Bregzit pogoršao tenzije u Sjevernoj Irskoj i zašto su bilo kakve opcije rešenja loše za obe strane, pogledajte razgovor sa stručnjakom Aleksandrom Kraevom ili članak Irski ćorsokak: kako je Boris Džonson stvorio problem za Britaniju i EU.