Poslanici konzervativaca bi mogli zamijeniti Džonsona

Poslanici konzervativaca bi mogli zamijeniti Džonsona

Britanska politika je neslavno nemilosrdna igra – i dok je zahtjev za povjerenje Borisa Džonsona objavljen tek u ponedeljak, realnost je da su se mnogi njegovi vršnjaci već neko vreme borili za poziciju.

Ako Džonson izgubi glasanje u ponedeljak, ispaliće formalnu početnu pušku u takmičenju za liderstvo za izbor sledećeg konzervativnog lidera i premijera.

Očekuje se da će se neki od članova Džonsonovog kabineta kandidovati. Riši Sunak, kancelar, bio je Džonsonov pretpostavljeni nasljednik nekoliko mjeseci nakon što je dobio pohvale za nadgledanje početnog finansijskog odgovora Britanije na pandemiju Covid-19.

Ali Sunakova popularnost je opala poslednjih nedelja pošto je Britanija pretrpela krizu troškova života. Sunak se borio da zadrži rastuću inflaciju, a opozicione stranke su ga kritikovale zbog onoga što nazivaju sporim i neadekvatnim nizom finansijskih mjera.

To znači da bi Liz Trus, ministarka spoljnih poslova, sada mogla da bude na vrhunskoj poziciji. Truss je popularna među članovima konzervativaca, koji bi izabrali pobednika takmičenja, a prednjačenje odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu povećalo je njen javni profil.

Ali Džonsonov pad mogao bi istovremeno da okalja svakoga u njegovom kabinetu, što znači da bi glasači konzervativaca mogli da se obrate klupi za klupu da preuzmu mantiju.

Džeremi Hant, koji je izgubio liderski izbor 2019. od Džonsona, razmatran je kao kandidat i on je najavio da će glasati protiv Džonsona u važnoj intervenciji u ponedeljak.

„Današnja odluka je promijeniti ili izgubiti. Glasaću za promjene“, rekao je Hant. Znakovito je da se Hantova izjava uglavnom fokusirala na šanse konzervativaca za izborni uspeh pod Džonsonom, a ne na njegovu politiku ili skandal Partigejt – odluka koja bi se mogla tumačiti kao predlog za poslanike i članove Torijevaca koji će odlučiti o izborima za vođstvo.

Tom Tugendhat, konzervativna zvijezda u usponu i predsjednik Komiteta za spoljne poslove, smatra se potencijalnim kandidatom i birači bi ga videli kao novo lice neokaljano haosom koji je zadesio nedavne konzervativne vlade.

Drugi favoriti uključuju Peni Mordaunt, Džonsonovu ministarku trgovine. Dok je većina članova kabineta u ponedeljak požurila da podrži svog lidera u sukobu, Mordaunt još nije javno dao komentar, što je podigao neke obrve među posmatračima iz Vestminstera. Umesto toga, ona je samo tvitovala da će prisustvovati komemoraciji Dana D u svojoj izbornoj jedinici.

Članovi kabineta Ben Volas, Nadim Zahavi i Sajid Džavid podržali su Džonsona u ponedeljak, ali bi se smatrali mogućim kandidatima ako izgubi.

Glasanje u ponedeljak je tajno glasanje – kako bi poslanici mogli da podrže Džonsona u medijima dok još uvek očekuju korak za njegov posao, prenosi CNN.