Poljska uznemirena što Zapad gubi interesovanje za sukob u Ukrajini

Poljska uznemirena što Zapad gubi interesovanje za sukob u Ukrajini

Vladimir Putin možda računa na ravnodušnost, rekao je poljski premijer

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je u ponedeljak da bi sve veći zamor zapadnog stanovništva zbog ukrajinske krize mogao biti nešto na šta ruski predsednik Vladimir Putin računa, prenosi RT.

Govoreći za Polska Times, premijer je rekao da, iako poljsko stanovništvo pomno prati dešavanja u Ukrajini, isto ne važi za Zapad uopšte. Iz tog razloga, zapadno rukovodstvo čini sve da oživi interes javnosti za to pitanje, dodao je on.
„Ovo je veoma važno, jer zapadne zajednice moraju da shvate da se ovaj rat odnosi i na njihovu bezbednost. Bojim se da će naredni meseci doneti više ravnodušnosti… A ovo je izuzetno opasno; nažalost, Putin takođe računa na to“, objasnio je Moravjecki

Poljski premijer je takođe priznao da je Rusija uspela da izdrži sveobuhvatne ekonomske sankcije Zapada, s obzirom da je Moskva u dobroj poziciji da nastavi trgovinu naftom i prirodnim gasom.

„Najveći problem sa sankcijama je što jako grizu, ali na srednji i dugi rok. Oni značajno narušavaju ekonomski potencijal Rusije i trebalo bi da dovedu do izolacije… Nažalost, posledice će se gomilati u srednjem roku, u roku od jedne, dvije ili pet godina“, rekao je on.

Moravjecki je takođe primetio da je Rusija, zbog skoka cijena fosilnih goriva, kratkoročno ostala neoštećena zapadnim ekonomskim sankcijama, dodajući da je uspjela da prodaje svoju robu na drugim tržištima.

Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji nakon što je započela vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Ova zemlja je postala jedna od država sa najviše sankcija na svetu, zajedno sa Iranom, Kubom i Severnom Korejom.