Čovek uhvaćen sa samostrelom u blizini zamka Vindzor ispitan pred sudom

Čovek uhvaćen sa samostrelom u blizini zamka Vindzor ispitan pred sudom

Britanski sud je čuo da je muškarac uhvaćen sa napunjenim samostrelom u krugu zamka Vindzor na Božić.

Jasvant Singh Cheil, 20, iz Sautemptona, bio je sa kapuljačom i maskiranim kada je uhapšen prošlog decembra, sa svojim napunjenim Supersonic Ks-Bov samostrelom sa osiguračem.

Čil je rekao službeniku obezbeđenja: „Ovde sam da ubijem kraljicu“ pre nego što mu su stavljene lisice i hapšenje, rekli su tužioci u Vestminsterskom sudu za prekršaje.

Optužen je po Zakonu o izdaji, kao i za pretnju ubistvom i posedovanje ratnog oružja. Cheil se pojavio na sudu u sredu putem video veze iz psihijatrijske bolnice Broadmoor. Sedio je za stolom skrštenih ruku i govorio samo da bi potvrdio svoje ime, datum rođenja i trenutnu adresu.

Sud je saslušao tvrdnje da je Čil ranije pokušao da se pridruži policiji Ministarstva odbrane i Grenadirskoj gardi u pokušaju da se približi kraljevskoj porodici. Tužioci kažu da je želeo da se osveti za ubistva indijskih Sika 1919. godine i poslao je video snimku oko 20 ljudi u kojem je tvrdio da će pokušati da ubije kraljicu.

Čil je optužen da je nosio oružje za koje je tužilac Ketrin Selbi rekla da može da izazove „ozbiljne ili smrtonosne povrede“. Selbi je rekao da se slučaj ne tretira kao teroristički prekršaj, već da se njime bavi jedinica za borbu protiv terorizma.

Optuženi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od optužbi i određen mu je pritvor do pojavljivanja u Old Bailei-u 14. septembra.

Na Božić je britanska policija uhapsila muškarca naoružanog „ofanzivnim oružjem” na teritoriji zamka Vindzor u Londonu. Kraljica Elizabeta II provela je Božić u zamku Vindzor umjesto na svom uobičajenom imanju u Sandringemu.