Šolc poziva na bliže trgovinske veze EU sa jugoistočnom Azijom

Šolc poziva na bliže trgovinske veze EU sa jugoistočnom Azijom

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi Evropska unija trebalo da proširi svoju saradnju sa zemljama jugoistočne Azije (ASEAN), rekavši da je ključno produbiti veze suočene sa ratom u Ukrajini, obraćajući se na sastanku poslovnih lidera u ponedeljak u Singapuru.

On je rekao da se nada brzom napretku u trgovinskim pregovorima EU sa Australijom, Indijom i Indonezijom i da ostaje otvoren za nove sporazume izvan toga.

„Produbljivanje saradnje je ključno, jer svi osećamo da se geopolitičko tlo pod našim nogama pomera“, rekao je Šolc, koji je u nedjelju posetio Vijetnam i nakon posete Singapuru otputovaće na samit lidera G20 u Indoneziji.

Njegovo putovanje, nedelju dana nakon posete Kini, dolazi u kontekstu nemačkih pokušaja da diversifikuje trgovinu u Aziji, koja ima neke od najbrže rastućih ekonomija na svetu.

Nemačka želi da smanji svoje ekonomsko oslanjanje na svog najvećeg trgovinskog partnera Kinu, nakon što su ruska invazija na Ukrajinu i smanjenje snabdevanja energijom u Evropi istakli rizike oslanjanja na jednu državu.

Šolc je rekao da bi smanjenje rizičnih, jednostranih zavisnosti za određene sirovine ili kritične tehnologije igralo važnu ulogu u nemačkoj strategiji nacionalne bezbednosti, ali je dodao da razdvajanje nije rešenje.

„Svet sa novim ili vaskrslim trgovinskim barijerama i deintegrisanim ekonomijama neće biti bolje mesto“, rekao je on prema pripremljenom tekstu govora.

Berlin takođe želi da ponudi drugim nacijama alternativu kineskim investicijama, kako bi sprečio Peking da dobije više političke poluge i pokazao veći angažman u Indo Pacifiku usred zabrinutosti oko svojih teritorijalnih ambicija.