Njemački kupci gasa ponovo kandiduju za ruski Sjeverni tok 1

Njemački kupci gasa ponovo kandiduju za ruski Sjeverni tok 1

Njemački kupci ruskog prirodnog gasa nastavili su sa nominacijama za snabdevanje gasovoda Sjeverni tok 1, prvi put otkako je ključni gasovod zatvoren radi održavanja pre oko tri nedelje, prema njemačkim podacima o gasovodu.

Rusija je 31. avgusta zaustavila protok gasovoda Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Njemačke, zbog, kako je trebalo, tri dana održavanja.

Gašenje je pogoršalo najgoru evropsku krizu u snabdevanju gasom ikada, sa porastom cena energije, a nemački uvoznici su čak razgovarali o mogućem racionalizaciji u najvećoj ekonomiji Evropske unije.

Moskva je okrivila sankcije, koje je Zapad uveo nakon što je Rusija napala Ukrajinu, za ometanje rutinskih operacija i održavanja Severnog toka 1. Brisel kaže da je to izgovor i da Rusija koristi gas kao ekonomsko oružje za odmazdu.

Sjeverni tok 1 je daleko najveći ruski gasovod do Evrope, koji prenosi do 59,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Nominacije su zahtjevi za snabdevanje gasom i nisu indikacije da gas zaista teče u sistemu.

Ranije ovog mjeseca, zamenik izvršnog direktora Gasproma (GAZP.MM) Vitalij Markelov rekao je Rojtersu da Severni tok 1 neće nastaviti sa pumpanjem dok Siemens Energi (ENR1n.DE) ne popravi neispravnu opremu. Siemens Energi je rekao da ne može da razume informacije koje je dao Gasprom.

„Naša procena je da nalaz koji nam je saopšten ne predstavlja tehnički razlog za prekid rada. Takva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se zapečatiti na licu mesta“, dodaje se.

Evropske cene gasa su se više nego udvostručile od početka godine usled pada ruskih isporuka.

Predsednik Vladimir Putin je u petak porekao da Rusija ima bilo kakve veze sa energetskom krizom u Evropi, rekavši da bi Evropska unija, ako želi više gasa, trebalo da ukine sankcije sprečavajući otvaranje gasovoda Severni tok 2.

Severni tok 2, koji teče skoro paralelno sa Severnim tokom 1, izgrađen je pre godinu dana, ali je Nemačka odlučila da ne nastavi sa tim samo nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Kupci su nominovani za 3.652.554 kilovat sata na sat (kvh/h) gasa preko Severnog toka 1 između 08:00-09:00 CET 19. septembra za isporuku gasovodu OPAL u istočnoj Nemačkoj, pokazuju podaci na sajtu OPAL gasovoda. .

Kupci gasovoda NEL su u istom vremenskom periodu nominovali 14.291.845 kvh/h gasa, prema podacima NEL-a.