Njemačka upozorava na eskalaciju između Rusije i NATO-a

Njemačka upozorava na eskalaciju između Rusije i NATO-a

Zapad treba da da sve od sebe da spreči eskalaciju između Rusije i NATO-a, rekao je u subotu nemački kancelar Olaf Šolc, ističući uverenje da je neophodno nastaviti da pruža Ukrajini oružje za borbu protiv Rusije.

Govoreći na konferenciji Socijaldemokratske partije u gradu Fridrihshafenu na jugu Njemačke, Šolc je rekao da su mnogi ljudi „uplašeni i da imaju razloge za to“.

Obećavajući da će nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini, on je istakao da zapadne zemlje treba da budu „zabrinute da ne dođe do eskalacije koja bi mogla da dovede do rata između Rusije i NATO-a“.

„Važno je delovati razborito i odlučno u isto vrijeme“, dodao je on.

Šolcovi komentari dolaze nakon što je prošlog mjeseca upozorio da se ne preduzimaju „neoprezni koraci“ usred sukoba u Ukrajini. „Ne sme biti direktnog sukoba između Rusije i NATO-a“, naglasio je tada.

S obzirom da su odnosi između Zapada i Rusije već dosegnuli nove padove nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, strahovi od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a nedavno su pokrenuti zbog pada projektila u poljskom selu blizu ukrajinske granice.

Ubrzo nakon incidenta, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je projektil „ruske proizvodnje“. Kasnije su državne vlasti signalizirale da se mogu pozvati na član 4. Ugovora o NATO-u, koji dozvoljava svakoj članici bloka da zatraži konsultacije ako smatra da je njena bezbednost ugrožena.

Posle eksplozije, Zelenski je okrivio Rusiju, nazvavši incident „veoma ozbiljnom eskalacijom“ i napadom na NATO koji je zahtevao odgovor. Na kraju, međutim, zapadni zvaničnici su priznali da je projektil ukrajinskog, a ne ruskog porekla.

Rusko Ministarstvo odbrane negiralo je bilo kakvu umešanost u incident, rekavši da su njegovi vojni stručnjaci analizirali fotografije sa lica mesta i identifikovali ostatke kao delove rakete sistema PVO S-300 koju koristi Ukrajina.

Njemačka, zajedno sa mnogim drugim zapadnim zemljama, pruža Ukrajini vojnu opremu, uključujući protivavionske topove Gepard, višecevne raketne bacače MARS II i sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T. Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob u Ukrajini.