NATO čini sve da poveća isporuke oružja Ukrajini

NATO čini sve da poveća isporuke oružja Ukrajini

NATO će podržavati Ukrajinu u ratu sa Rusijom dokle god bude potrebno i ulaže sve napore da poveća isporuke oružja toj zemlji, rekao je šef stalne delegacije Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, poslanik Sluge naroda Jehor Černijev, u objavi na Fejsbuku nakon razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi Ukrinform.

„Razgovarali smo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o iscrpljivanju naoružanja i municije za Ukrajinu u zapadnim zemljama. Takav trend postoji, jer se niko nije pripremao za tako veliki i intenzivan rat. Ali NATO čini sve truda i upotrebe svih raspoloživih alata da se priliv pomoći ne samo da ne smanji, već i poveća“, rekao je Černjev.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a sprovode reviziju i reviziju sveg naoružanja i municije kako bi pronašle ostatke u skladištima koji mogu da budu poslati u Ukrajinu. Pored toga, on je napomenuo da je NATO, kao izuzetak, dozvolio svojim članicama da se ne pridržavaju obaveznih normi dostupnosti naoružanja i municije kako bi deo netaknutih zaliha prebacio u Ukrajinu.

Černev je takođe dodao da NATO pregovara sa najvećim svetskim proizvođačima oružja o dugoročnim ugovorima, osmišljenim za mesece i godine. On je pojasnio da će deo proizvedenog naoružanja biti usmeren za popunu arsenala zemalja koje su iscrpile svoje rezerve nakon prebacivanja u Ukrajinu, a deo će biti direktno prebačen u Ukrajinu.

„Zbog toga, niko nas neće napustiti, koliko god rat trajao. NATO je spreman da nas podržava koliko god treba. A to znači da će u ratu resursa i trci u naoružanju Rusija definitivno izgubiti. . I pobedićemo. Nema druge opcije“, rekao je Černjev.

Fotografija: Iehor Cherniev, Facebook