Nastavlja se razvoj evropskih borbenih aviona

Nastavlja se razvoj evropskih borbenih aviona

Nemačka, Francuska i Španija složile su se da krenu napred sa razvojem novog evropskog borbenog aviona, potvrdio je Berlin u petak.

Saopštenje je usledilo nakon sastanka između njemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona prošlog mjeseca, na kojem su dvojica lidera pozvala na veću autonomiju EU od SAD.

Zajednički projekat je poznat kao budući vazdušni borbeni sistem (FACS). Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je u saopštenju: „Politički sporazum o FCAS je veliki korak i – posebno u ovim vrijemenima – važan znak odlične francusko-njemačko-španske saradnje.

Ona je dodala da će borbeni sistem, čija je cena procenjena na više od 100 milijardi evra (103,4 milijarde dolara), pomoći „jačanju vojnih sposobnosti Evrope i obezbeđivanju važnog znanja… za evropsku industriju“.

Njemački Erbas, koji učestvuje u razvoju mlaznjaka zajedno sa francuskim Dassaultom i španskom Indrom, naveo je u e-poruci da „neki broj formalnih koraka u dotičnim zemljama“ tek treba da bude preduzet prije nego što tri kompanije mogu da prionu na posao. .

FCAS je zamišljen 2017. godine kada su se Makron i tadašnja kancelarka Angela Merkel dogovorili da zajednički razviju novi borbeni avion zajedno sa nekoliko drugih povezanih oružja, uključujući dronove. Prema planu, nova letelica bi trebalo da uđe u upotrebu 2040. godine.

Makronova administracija se dugo zalagala za veću evropsku nezavisnost i samodovoljnost u smislu odbrane, što bi omogućilo da kontinent bude manje zavisan od SAD. Krajem oktobra, usred izveštaja o sve zategnutijim bilateralnim odnosima, Makron i Šolc održali su sastanak u Parizu na kojem su njih dvojica govorili za veću autonomiju od SAD.

Ranije ovog meseca, francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona takođe je pozvala da kontinent postane nezavisniji, dodajući da odbrambeni ciljevi svih zemalja EU treba da budu usmereni ka jačanju „evropskog suvereniteta“.