Namibija obustavlja uvoz stoke iz Bocvane nakon straha od bolesti životinja

Namibija obustavlja uvoz stoke iz Bocvane nakon straha od bolesti životinja

Namibija je u ponedeljak objavila obustavu uvoza stoke i drugih srodnih mesnih proizvoda iz Bocvane nakon što je njen istočni sused prošle nedelje objavio da istražuje sumnju na pojavu bolesti slinavke i šapa.

Sumnjičeni slučajevi virusne bolesti – koja izaziva lezije i hromost kod goveda, ovaca i drugih papkara, ali ne pogađa ljude – otkriveni su u sjeveroistočnom okrugu Bocvane.

„Uvoz svih životinja osetljivih na FMD, njihovih sirovih proizvoda i drugih potencijalno zaraznih materijala kao što su slama, stočna hrana, lucerna i njihova stočna hrana iz Bocvane je suspendovan… do daljnjeg“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Namibije objavljenom u ponedeljak. , dodajući da je zabrana stupila na snagu 25. avgusta.

Međutim, dozvoljeno je kretanje sirovih stočnih proizvoda i stočne hrane u tranzitu kroz Bocvanu namenjenih Namibiji pod uslovom da su transportna vozila zapečaćena, saopštilo je ministarstvo.

Izvoz goveda je ključni izvor strane valute za Namibiju kojoj je dozvoljeno da izvozi govedinu u Kinu, EU i Sjedinjene Države.

Ranije ovog meseca, susedna Južna Afrika prijavila je preko 100 slučajeva bolesti i zaustavila je svako kretanje stoke u zemlji osim klanja da bi obuzdala epidemiju.