Najnovije ankete u Njemačkoj: Krajnje desna AfD se izjednačila sa vladajućom SPD

Najnovije ankete u Njemačkoj: Krajnje desna AfD se izjednačila sa vladajućom SPD

Krajnje desna partija Alternativa za Njemačku (AfD) je ojačala i izjednačila se, prema najnovijim anketama, sa vladajućom Socijaldemokratskom partijom (SPD), na šta je pretežno uticala razočaranost građana.

Prema rezultatima ispitivanja urađenom za javni seris ARD, građani Njemačke nikada dosad nisu bili ovako nezadovoljni saveznom vladom i trima strankama koje je čine, socijaldemokratama, Zelenima i liberalima (FDP), prenosi Dojče vele.

Dvije trećine ispitanika sumnja da je Njemačka sa sadašnjom vladom u pravim rukama, a tek svaki peti građanin pozitivno ocjenjuje vladajuću koaliciju.

Od nezadovoljstva građana vladom najviše koristi je imala desničarska AfD.

Ona je u poređenju s prošlim ispitivanjem ojačala za dva odsto i kad bi se sada održavali izbori osvojila bi 18 odsto glasova. Time se na drugom mjestu po popularnosti izjednačila s vladajućim SPD, a iza Demohrišćana (CDU/CSU) koji bi osvojili 29 odsto.

Zeleni i dalje gube na popularnosti i pali su na 15 odsto, što je najlošiji rezultat od saveznih parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine.

FDP je i dalje na sedam odsto. Opoziciona Ljevica bi osvojila manje od pet odsto i ne bi prešla cenzus.

Istraživači javnog mnjenja su posebnu pažnju posvetili simpatizerima AfD i pitali su ih zašto glasaju za tu stranku. Većinom je u pitanju nezadovoljstvo politikom aktuelne vlade.

Osim toga, ispitanici su pitani koje su teme najvažnije za odluku da se bira AfD. Dvije trećine njih izjavljuje da im je najvažniji kritičan stav AfD-a prema doseljavanju stranaca. Za 47 odsto su važne aktuelne rasprave o zaštiti životne sredine, klimi i snabdijevanju energijom, a za 43 odsto su važna ekonomska pitanja.

Četiri petine građana smatra da je strankama vladajuće koalicije potrebno suviše vremena za rješavanje gorućih problema. Isto toliko njih misli da bi savezni kancelar Olaf Šolc (SPD) trebalo da da jasne smjernice unutar vlade, a to smatra i velika većina pristalica SPD.

U ispitivanju javnog mnjenja „Njemački trend“ (Deutschlandtrend), koji je sproveo institut Infratest-dimap, anketirano je gotovo 1.300 građana između 30. i 31. maja.