Litvanija je produžila vanredno stanje na granici sa Ruskom Federacijom i Belorusijom do 10. marta

Litvanija je produžila vanredno stanje na granici sa Ruskom Federacijom i Belorusijom do 10. marta

Sejmu Litvanije u četvrtak je predstavljen nacrt rezolucije o vanrednom stanju u kojem se predlaže da se ovaj pravni režim na granici sa Rusijom i Belorusijom produži do 10. marta, piše Delfi.

Za projekat je glasalo 73 poslanika Seimasa, protiv je bilo 8, a uzdržana su bila 34 parlamentaraca.

Šefica Ministarstva unutrašnjih poslova Agne Bilotaite sa govornice Dijeta je ustvrdila da je neophodno produženje vanrednog stanja.

„Vojna agresija i ratni zločini Rusije u Ukrajini se nastavljaju, njihove razmere se ne smanjuju. Napadi Ruske Federacije na objekte civilne i kritične infrastrukture Ukrajine se intenziviraju, sprovodi se energetski terorizam. Mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. se sve češće pominje u retorici Ruske Federacije. Govorimo o mogućoj sabotaži u beloruskoj nuklearnoj elektrani“, rekao je ministar.

Prema njenim rečima, zabrinutost izaziva i činjenica da su ruski vojnici i oružje i dalje koncentrisani u Belorusiji.

„Za beloruski i ruski režim stvoreni su povoljni uslovi za izvođenje hibridnih napada na Republiku Litvaniju“, rekao je ministar.

„Vidimo da pretnje predstavljaju rizik po interese naše nacionalne bezbjednosti i mir društva i to je osnova za uvođenje vanrednog stanja“, rekla je Bilotaite.

U poslednje vreme beloruski režim nastavlja da koristi migrante kao oblik hibridne agresije na Republiku Litvaniju – skoro 11.000 migranata je ove godine odbijeno za ulazak u Litvaniju. Zaposleni u Belorusiji oštećuju fizičku barijeru postavljenu na litvansko-beloruskoj granici, organizuju transport ilegalnih migranata do državne granice i usmeravaju ih na teritoriju Litvanije.

Tokom vanrednog stanja biće nastavljene neke od već primenjenih mjera: zaštita državne granice se vrši pojačano, provere se vrše i na granici. Kao i do sada, primenjivaće se stroži vizni režim – obustavlja se izdavanje viza građanima Rusije i Belorusije u viznim službama Republike Litvanije u inostranstvu, osim u slučajevima kada Ministarstvo spoljnih poslova nastupa kao posrednik. Ministarstvo napominje da je primena nacrta rezolucije usmerena na upravljanje pretnjama, tako da neće stvarati neprijatnosti stanovnicima Litvanije. Za vreme vanrednog stanja, litvanska vojska se mobiliše u skladu sa procedurom utvrđenom zakonom o organizaciji sistema teritorijalne odbrane i vojnoj službi Litvanije.

Trenutno je u Litvaniji uvedeno vanredno stanje do 16. decembra.