Kralj Čarls je proglašen za monarha Australije i Novog Zelanda

Kralj Čarls je proglašen za monarha Australije i Novog Zelanda

Kralj Čarls je zvanično proglašen za šefa države Australije i Novog Zelanda na ceremonijama u nedjelju u glavnim gradovima država.

Na Novom Zelandu je u parlamentu u Velingtonu održano proglašenje Čarlsa za monarha, preuzimajući dužnost od kraljice Elizabete koja je umrla u četvrtak u 96. godini.

Govoreći sa stepenica parlamenta, premijerka Džasinda Ardern rekla je da je tim događajem priznat kraljičin sin, „Njegovo Veličanstvo Kralj Čarls III kao naš suveren“.

Ardern je rekao publici da je Novi Zeland nakon kraljičine smrti ušao u vreme promena.

„Kralj Čarls… je dosledno pokazivao svoju duboku brigu za našu naciju“, rekla je ona. „Naši ljudi duboko cene ovaj odnos. Ne sumnjam da će se produbiti.

U Australiji, generalni guverner Dejvid Hurli, predstavnik britanskog monarha u Australiji, proglasio je kralja Čarlsa za šefa države u Parlamentu u Kanberi. Proglašenje je obeleženo pozdravom iz 21 puške.

Britanski monarh je šef države u Australiji kao i na Novom Zelandu, među 14 kraljevstava izvan Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna.

Ranije je australijski premijer Entoni Albanez rekao da će nacionalni dan žalosti za kraljicom biti održan 22. septembra, s tim da će taj dan biti državni praznik.

Albanez je rekao da će otputovati u London u četvrtak, prisustvovati kraljičinoj sahrani 19. septembra, a zatim se vratiti u Australiju 21. septembra.

„Onda će Nacionalni dan žalosti i parastos biti sutradan“, rekao je on za televiziju ABC.

„To je da bi se omogućilo ljudima da odaju počast smrti kraljice Elizabete“, rekao je premijer.

Albanese je rekao da je Australija ponudila da odveze 10 njegovih kolega sa pacifičkih ostrva i novozelandskih dostojanstvenika u Britaniju na kraljičinu sahranu.

Upitan o tome kako bi Australijanci gledali na novog monarha, Albanez je rekao da će kralj Čarls morati da „krva svoj put“.

U znak poštovanja, nacionalne zastave u Australiji su spuštene na pola koplja, parlament je suspendovan, a džinovski portret kraljice istaknut je na jedrima sidnejske opere.