Koliki je gubitak za Rusiju potapanje raketne krstarice Moskva?

Koliki je gubitak za Rusiju potapanje raketne krstarice Moskva?

Rusija je potvrdila da je raketna krstarica Moskva, vodeći brod njene Crnomorske flote, potonula dok je bila odvučena u luku nakon, kako je rekla, požara i eksplozija u kojima je bila smeštena municija.

Ukrajina kaže da je sudbina Moskve bila zapečaćena raketnim udarom koje su njene snage pokrenule sa obale i koji je pocepao trup ogromnog sovjetskog broda. Ministarstvo odbrane Rusije nije potvrdilo tu verziju događaja. Rojters nije u mogućnosti da potvrdi tvrdnje nijedne strane.

KOJE SPOSOBNOSTI POTONJE LIŠAVA RUSIJU?

Rusija ima moćne sisteme protivvazdušne odbrane raspoređene na Krimu, koji je zaplenila od Ukrajine 2014. godine, ali je Moskva bila u stanju da obezbedi dugotrajnu i mobilnu PVO zaštitu za celu Crnomosku flotu i bila je plutajući komandni i kontrolni centar. Njegov gubitak potencijalno ostavlja flotu izloženijom, posebno u misijama većeg dometa zapadno od Krima.

ŠTA SE DESILO SA POSADOM?

Brod je imao posadu od oko 500 mornara za koje je Rusija rekla da su uspešno evakuisani na druge brodove pre nego što su u petak vraćeni u matičnu luku Sevastopolj na Krimu. Ukrajina je sugerisala da je vjerovatno bilo smrtnih slučajeva, ali Rusija još nije rekla ništa o ovoj temi.

DA LI ĆE GUBITAK PROMENITI TOK SUKOBA U UKRAJINI?

Verovatno ne, ali britansko ministarstvo odbrane kaže da će njegov gubitak verovatno podstaći Rusiju da preispita svoju pomorsku poziciju u Crnom moru. Iako predstavlja ogroman udarac za ruski vojni moral, ruska mornarica do sada nije igrala veliku ulogu u onome što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini. Rusija zadržava pomorsku dominaciju u neposrednom regionu i Moskva je prvenstveno bila opremljena za uništavanje neprijateljskih brodova na moru, ali malo je ostalo od ukrajinske mornarice.

Ostavite odgovor