Južna Koreja traži pomoć Rusije i Kine

Južna Koreja traži pomoć Rusije i Kine

Južna Koreja se obratila Rusiji i Kini za pomoć u zatvaranju programa testiranja raketa rivalske Severne Koreje, tvrdeći da Pjongjang ugrožava mir i stabilnost širom sjeveroistočne Azije i šire.

Nuklearni izaslanik Kim Gunn razgovarao je u ponedeljak ujutru sa ruskim i kineskim ambasadorima u Seulu Andrejem Kulikom i Šing Haimingom, tražeći „aktivnu saradnju“ u ubeđivanju Pjongjanga da se uzdrži od „daljih provokacija“ i vrati se dijalogu, kaže južnokorejski Ministarstvo spoljnih poslova navodi se u saopštenju. Kim je tvrdio da je severnokorejsko lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u petak prekršilo rezolucije Saveta bezbednosti UN i označilo još jedan opasan incident zveckanja sabljom iz režima predsjednika Kim Džong-una.

Seul je uputio apel za pomoć dok su se njegovi izaslanici pripremali da lobiraju u Savetu bezbednosti UN za akciju na hitnom sastanku u ponedeljak kao odgovor na najnoviji test Severne Koreje ICBM. Južnokorejski diplomata je „naglasio potrebu da se međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države, ujedini i odmah preduzme odlučne kontramere“, saopštilo je ministarstvo.

Kao stalne članice Saveta bezbednosti, Rusija i Kina imaju pravo da stave veto na bilo koju rezoluciju koja bi kažnjavala Severnu Koreju zbog njenih testova strateškog naoružanja. Rusija je u prošlosti pozivala na deeskalaciju na Korejskom poluostrvu sa obe strane, što znači da će Pjongjang zaustaviti nuklearna testiranja, a SAD i Južna Koreja obustaviti zajedničke vojne vežbe u regionu. Američki zvaničnici su tu ideju nazvali „uvredljivom“.

Kulik je prošle godine upozorio da će samo diplomatija doneti mir na poluostrvu. „Uvereni smo da će postepene aktivnosti zasnovane na principima jednakosti i postepenom i sinhronizovanom pristupu omogućiti denuklearizaciju Korejskog poluostrva i postaviti temelj za čvrst sistem mira i bezbednosti ovde. rekao je ambasador za TASS u intervjuu prošlog decembra.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u petak je izdao saopštenje u kojem osuđuje Severnu Koreju zbog njenog najnovijeg lansiranja ICBM. Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son-hui odgovorio je u ponedeljak nazvavši Gutereša „marionetom SAD“. Ona je branila severnokorejske testove naoružanja kao „legitimno i pravedno korišćenje prava na samoodbranu“, rekavši da su oni došli kao odgovor na „provokativne probe nuklearnog rata“ od strane SAD i njenih savjeznika.