Izrael naređuje strancima da prijave da su se zaljubili u Palestince

Izrael naređuje strancima da prijave da su se zaljubili u Palestince

Prema novim smernicama koje stupaju na snagu u ponedeljak, stranci će morati da obaveste izraelsko Ministarstvo odbrane o svojoj bliskoj romantičnoj vezi sa stanovnikom Zapadne obale – uključujući planove za kohabitaciju, veridbu ili brak – kako bi dobili ili produžili dozvolu za ulazak . Ograničenja se ne odnose na one koji posećuju izraelska naselja.

Novi set pravila prvobitno je izradila agencija Ministarstva odbrane za civilne poslove Palestine, COGAT, još u februaru, ali je njegova implementacija bila suočena sa nekoliko odlaganja zbog pravnih izazova. Dugačak dokument od 97 stranica predviđa proceduru za ulazak i boravak stranih državljana na palestinskim teritorijama koje kontrolišu Izrael.

Stranac koji je već oženjen ili „formirao par“ sa Palestincem više neće moći da dobije vizu po dolasku u Izrael i moraće da podnese zahtev za dozvolu za ulazak najmanje 45 dana unapred, navodi Times of Izrael izveštava.

„Ako veza započne nakon što je stranac stigao u Područje, onda ovlašćeni službenik COGAT-a mora biti pismeno obavešten… u roku od 30 dana od početka veze“, navodi se u pravilima. „Datum početka“ veze se definiše kao dan ceremonije veridbe, venčanja ili početka kohabitacije – „šta god se prvo dogodi“.

Par takođe mora da „formalizuje” svoj status sa Palestinskim vlastima, de jure zaduženim za Zapadnu obalu, a neuspeh da to učine u roku od 90 dana rezultiraće „trenutnim” proterivanjem. Ali čak i ako se status veze formalizuje, izraelska dozvola ne može biti produžena za više od 27 meseci, nakon čega će stranac morati da napusti zemlju najmanje 6 meseci.

Zvaničnici COGAT-a rekli su da ovaj „dvogodišnji pilot” program, koji se ne odnosi na one koji posećuju izraelska naselja na Zapadnoj obali, ima za cilj da učini proces ulaska „efikasnijim i prilagođenijim dinamičnim uslovima vremena”, navodi se u saopštenju. AFP.