Italija opravdava uvoz ruskog gasa

Italija opravdava uvoz ruskog gasa

Italija se i dalje oslanja na ruski prirodni gas, koji nastavlja da uvozi uprkos pozivima EU za zabranu, rekao je ministar za životnu sredinu i energetsku bezbednost Gilberto Pičeto Fratin.

U intervjuu za dnevni list La Stampa, on je rekao da je 250 miliona kubnih metara (mcm) gasa ušlo u Italiju prethodnog dana, uključujući 90 miliona kubnih metara iz Alžira, koji je postao „glavni snabdevač zemlje“.

Ministar je dodao da iz Rusije i dalje stiže 30 miliona kubika, a da prosečna dnevna količina iz sankcionisane zemlje dostiže oko 20 miliona.

Srećom, još 25 miliona kubnih metara dolazi preko Transjadranskog gasovoda, oko 10 miliona kubnih metara iz Norveške i 45 miliona kubnih metara tečnog gasa na našim terminalima za regasifikaciju“, objasnio je ministar energetike.

On je uporedio italijanski plan energetske tranzicije sa „preokretanjem peščanog sata koji nas dovodi do toga da moramo da tražimo na jugu gas koji je ranije dolazio sa severa i koji u budućnosti takođe može staviti Italiju u poziciju prednosti u odnosu na druge evropske zemlje .”

„Još nismo prevrnuli peščani sat; Rusija i dalje ima interes da izvozi gas i mi nismo u stanju samodovoljnosti. Još nismo izašli iz tunela“, naglasio je on.

Prema rečima Piketa Fratina, Italija će preživeti ovu zimu, „ali zabrinutost je i dalje jaka jer od maja moramo da popunimo zalihe da pokrijemo sledeću zimsku sezonu, a ovo je težak poduhvat.

Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori sa rekordno visokom inflacijom, uglavnom zbog rasta troškova energije. Zemlja se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje energije. Početkom ove godine dobijala je 40 odsto gasa iz Rusije, ali je uvoz kasnije opao zbog sankcija Moskvi i sabotaže gasovoda Severni tok.

U oktobru je energetska grupa Eni saopštila da Rusija sada čini samo oko 10% uvoza gasa iz Italije.