Italija dobija najdesnije orijantisanu vladu od Drugog svjetskog rata

Italija dobija najdesnije orijantisanu vladu od Drugog svjetskog rata

Đorđa Meloni vjerovatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentisane vlade od Drugog svjetskog rata, nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Preliminarni rezultati pokazali su da bi desni blok trebalo da ima ubjedljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Rojters.

Međutim, Meloni i njeni saveznici suočavaju se s povećim spiskom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje treće najveće privrede eurozone, prenosi Hina.

„Moramo da zapamtimo da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sjutra moramo dokazati svoju vrijednost“, rekla je Meloni (45) dobro raspoloženim pristalicama svoje nacionalističke stranke „Braća Italije“ u ponedjeljak ujutro.

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja je kao mejnstrim političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

Obećala je da će nastaviti da podržava politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentisati s fragilnim talijanskim finansijama.

Evropske prijestonice i finansijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze s obzirom na evroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njenih koalicionih partnera prema Rusiji.

U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

„Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činićemo to za sve Italijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja“, poručila je.

„Vrijeme je za odgovornost“, dodala je.