Istorijsko smanjenje poreza i zaduživanje definišu novu ekonomsku agendu Britanije

Istorijsko smanjenje poreza i zaduživanje definišu novu ekonomsku agendu Britanije

Novi britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng pokrenuo je u petak istorijska smanjenja poreza i ogromno povećanje zaduživanja u okviru ekonomske agende koja je potresla finansijska tržišta, dok su britanske državne obveznice u slobodnom padu.

Kvarteng je ukinuo najvišu stopu poreza na dohodak u zemlji i po prvi put stavio cenu na planove potrošnje premijerke Liz Trus, koja želi da udvostruči stopu ekonomskog rasta Britanije.

Investitori su istovarili britanske državne obveznice sa kratkim rokom što su brže mogli, sa dvogodišnjim rastom na putu za njihov najveći jednodnevni pad od najmanje 2009. godine, pošto je Britanija podigla svoje planove za izdavanje duga za tekuću finansijsku godinu za 72,4 milijarde funti ( 81 milijardu dolara).

Podrška za račune za energiju u domaćinstvima koje je najavio Trus koštaće 60 milijardi funti u narednih šest meseci, rekao je Kvarteng. Smanjenje poreza bi koštalo dodatnih 45 milijardi funti, rekao je on.

Funta je pala na novi 37-godišnji minimum u odnosu na dolar od 1,1148 dolara dok je Kvarteng ažurirao parlament.

„Naš plan je da proširimo ponudu privrede kroz poreske podsticaje i reformu“, rekao je Kvarteng.

„Tako ćemo se uspešno takmičiti sa dinamičnim ekonomijama širom sveta. Tako ćemo začarani krug stagnacije pretvoriti u vrli ciklus rasta.“

Opoziciona Laburistička partija saopštila je da su planovi „očajnički kockanje“.

Institut za fiskalne studije saopštio je da je smanjenje poreza bilo najveće od budžeta iz 1972. godine – koji je upamćen kao katastrofalan zbog svog inflatornog efekta.

Tržišna pozadina jedva da bi mogla biti neprijateljskija za Kvarteng, s tim da je funta imala lošiji učinak u odnosu na dolar od skoro bilo koje druge velike valute.

Veliki deo pada odražava brzi rast kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi kako bi se ukrotila inflacija – koja je dovela tržišta u zastoj – ali neki investitori su takođe oprezni u pogledu Trusove spremnosti da pozajmi velike zajmove kako bi finansirao rast.

Upitan u petak kako će Britanija finansirati svoju potrošnju uz smanjenje poreza, jedan ministar iz kabineta je rekao da je ekonomski rast odgovor.

Anketa Rojtersa ove nedelje pokazala je da je 55 odsto međunarodnih banaka i ekonomskih konsultantskih kuća koje su anketirane ocenilo da je britanska aktiva izložena velikom riziku od oštrog gubitka poverenja.

Podaci o moralu potrošača u petak su naglasili izazov sa kojim se Kvarteng suočava, pri čemu je raspoloženje među domaćinstvima palo na najnižu oseku od kada su 1974. godine počeli da se beleže.

Banka Engleske je u četvrtak saopštila da će Trusova gornja granica cena energije ograničiti inflaciju u kratkom roku, ali da će vladini podsticaji verovatno dodatno pojačati inflatorne pritiske, u vreme kada se bori sa inflacijom blizu 40-godišnjeg maksimuma.

Uprkos opsežnim poreskim merama i merama potrošnje, vlada je odlučila da ne objavljuje nove prognoze rasta i zaduživanja od Kancelarije za budžetsku odgovornost, vladinog nadzornika, do formalnog budžeta kasnije ove godine.

Kvarteng je potvrdio da će OBR objaviti svoje pune prognoze kasnije ove godine.

„Fiskalna odgovornost je od suštinskog značaja za ekonomsko povjerenje i to je put kojem ostajemo posvećeni“, rekao je on.