Iran pogubio četvoricu muškaraca osuđenih za saradnju sa Izraelom

Iran pogubio četvoricu muškaraca osuđenih za saradnju sa Izraelom

Iran je u nedjelju pogubio četvoricu muškaraca osuđenih za saradnju sa izraelskom špijunskom agencijom Mosad, javili su iranski državni mediji.

Islamska republika je dugo optuživala najvećeg neprijatelja Izrael za izvođenje tajnih operacija na njenom tlu. Teheran je nedavno optužio izraelske i zapadne obaveštajne službe za planiranje građanskog rata u Iranu, koji je sada zahvaćen nekim od najvećih antivladinih protesta od njegove Islamske revolucije 1979. godine.

Iranski državni mediji izvestili su u sredu da je Vrhovni sud zemlje potvrdio smrtnu kaznu izrečenu četvorici muškaraca „zbog zločina saradnje sa obaveštajnim službama cionističkog režima i otmice“.

Još tri osobe osuđene su na zatvorske kazne od pet do 10 godina nakon što su osuđene za zločine koji uključuju djelovanje protiv nacionalne sigurnosti, pomaganje u otmici i posjedovanje ilegalnog oružja, objavila je novinska agencija Mehr.

Novinska agencija Tasnim izvestila je da su pritvorenici uhapšeni u junu – pre trenutnih nemira koji su zahvatili zemlju – nakon saradnje između Ministarstva obaveštajnih službi i Revolucionarne garde.