Iran odgovara na optužbe o isporuci ruskih dronova

Iran odgovara na optužbe o isporuci ruskih dronova

Teheran je neutralan kada je reč o sukobu u Ukrajini i smatra da su izveštaji o isporuci borbenih dronova Rusiji neosnovani, saopštilo je u ponedeljak iransko Ministarstvo spoljnih poslova. Ukrajina je proterala iranskog ambasadora zbog, kako je Kijev nazvao „neprijateljskim činom” davanja bespilotnih letelica Moskvi.

„Islamska Republika Iran smatra da su izveštaji o isporuci bespilotnih letelica Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini neosnovane i ne potvrđuje ih“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju, a prenosi agencija Mehr.

„Od početka sukoba uvek smo izjavljivali našu principijelnu i jasnu politiku, koja se zasniva na aktivnoj neutralnosti, i našem protivljenju ratu i potrebi političkog rešenja sukoba između dve strane i potrebi izbegavanja pribegavanje nasilju“, dodao je Kanani.

Portparol ministarstva spoljnih poslova je takođe opisao sukob u Ukrajini kao „rezultat NATO provokacija” i rekao da Teheran podržava „svake napore” za mirno rešenje.

Kijev je 23. septembra povukao akreditive iranskog ambasadora, nakon izveštaja da je nekoliko dronova samoubica nalik na iranski Šahed-136 gađalo mete u Odesi.

Iran „žali“ zbog odluke Ukrajine i daće „odgovarajući odgovor“, rekao je tada Kanani.

Dok bespilotne letelice koje je Rusija koristila u Ukrajini spolja podsećaju na iranske šahede, pronađeni fragmenti su prikazani sa ćiriličnim slovima i ruskim imenom „Geran-2“ (Geranijum) na repu.

Optužba da Iran prodaje borbene bespilotne letelice Rusiji potekla je od SAD, koje su Ukrajini isporučile stotine taktičkih kamikaza dronova, kao što su Switchblade i Phoenik Ghost, a potonji su navodno prilagođeni Kijevskim specifikacijama.

Ukrajina je takođe dobila desetine udarnih dronova od turske kompanije Baikar Makina, koja je navodno obećala da „nikada“ neće prodati Rusiji, dok je Ankara insistirala da ostaje neutralna u sukobu.