Tramp pokreće tužbu od 475 miliona dolara protiv CNN-a

Tramp pokreće tužbu od 475 miliona dolara protiv CNN-a

Bivši američki predsednik Donald Tramp tuži svog glavnog medijskog neprijatelja, novinski kanal Si-En-En, za klevetu, zahtevajući 475 miliona dolara. Mogul za nekretnine koji je postao republikanski političar podneo je tužbu u ponedeljak američkom Okružnom sudu za južni okrug Floride.

„Pored jednostavnog naglašavanja bilo kakvih negativnih informacija o [Trampu] i ignorisanja svih pozitivnih informacija o njemu, CNN je pokušao da iskoristi svoj ogroman uticaj — navodno kao „pouzdani“ izvor vesti — da okleveta [Trampa] u glavama svojih gledalaca i čitalaca u svrhu političkog poraza“, navodi se u tužbi.

Dodaje se da je CNN koristio „skandalozne“ etikete da uništi imidž bivšeg predsednika za svoju publiku, prokazujući ga kao „rasistu“, „ruskog lakeja“, „ustanika“ i naravno „Hitlera“. Ovo poslednje se, u najmanju ruku, penje na nivo „stvarne zlobe“, tvrdio je Tramp, pozivajući se na standard koji je potreban da javna ličnost tvrdi da je kleveta u SAD.

Tužba daje brojne primere CNN-ove protiv Trampove ljutnje, ističući da su čak i zloglasne platforme koje su nesklone Trampu, kao što je Politifact za proveru činjenica, dale CNN-u „užasnu oznaku ‘Pants On Fire!’” u odnosu na njegova poređenja sa Hitlerom – od kojih je preko 645 pronađen u skeniranju Vestlavove baze vesti.

Kao rezultat CNN-ovog konstantnog narativa „Tramp je Hitler“, njegova publika je neopozivo povezala to dvoje, optužbe u tužbi, opisujući taj ishod kao neopozivo štetan za njegovu političku karijeru. U njemu se citira snimak tajne kamere Projekta Veritas iz štaba CNN-a, u kojem se zaposleni u mreži hvale da je njihova pokrivenost imala za cilj da motiviše svoju publiku da ga izglasa i da je odgovorna za taj krajnji rezultat.

CNN ne samo da je naneo Trampu „oštećenje njegovoj reputaciji, sramotu, bol, poniženje i duševnu bol“, prema tužbi, već je to učinio iz inata i svestan da lažu, pošto je navodno odbio da ispravi listu „lažnih i klevetničke izjave ” Trampov pravni tim poslao ih je u julu. Njegovi advokati su zahtevali ukidanje ograničenja za nadoknadu štete, 475 miliona dolara kaznene štete, plaćanje pravnih i putnih taksi i suđenje pred porotom – što je malo verovatno da će biti emitovano uživo na CNN-u.

Tramp se trenutno bori sa više tužbi, uključujući tužbu od 250 miliona dolara za navodne lažne poslovne prakse u državi Njujork, kao i krivičnu istragu u vezi sa navodima da je nepropisno čuvao poverljive dokumente o svojoj imovini u Mar-a-Lagu nakon što je napustio Bela Kuća. Iako ga je Dom predvođen demokratama dva puta opozivao tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata, on nikada nije osuđen i snažno je nagovestio da će se ponovo kandidovati za predsednika 2024.