Iran je okrivljen za napad dronom „kamikaze“ u Omanskom zalivu

Iran je okrivljen za napad dronom „kamikaze“ u Omanskom zalivu

Visoki američki vojni komandant optužio je Iran da je izveo napad dronom na naftni tanker kod obale Omana u sredu. Ovu izjavu je ponovio i izraelski zvaničnik kojeg je citirao CNN, koji je incident povezao sa Svjetskim prvenstvom u Kataru, koje bi trebalo da počne ove sedmice.

Nekoliko medija izvestilo je da je u utorak bespilotna letelica pogodila naftni tanker Pacifik Cirkon pod zastavom Liberije. Brodom upravlja kompanija Eastern Pacific Shipping, koja je u vlasništvu izraelskog milijardera Idana Ofera.

Kompanija je u saopštenju navela da je brod „pogođen projektilom“, dodajući da je pretrpeo manju štetu, a da nema žrtava.

Iako se kompanija uzdržala od pripisivanja krivice, izraelski zvaničnik rekao je za CNN da je pacifički cirkon napao „bespilotna letelica HESA Shahed 136 za samouništenje“. „Mi ovo vidimo kao iransku provokaciju u Zalivu – to nije napad na Izrael – to je ista stvar koju obično rade u Zalivu, pokušavajući da poremete stabilnost i uglavnom utiču na događaje na Svetskom prvenstvu“, rekao je zvaničnik, a citira CNN. . Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. trebalo bi da se održi u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

Navod izraelskog zvaničnika podržala je američka Centralna komanda, koja je tvrdila da je istraga otkrila da je brod udario „jednosmerni napadni dron serije Shahed“. Ovaj incident pokazuje „destabilizirajuću prirodu iranske maligne aktivnosti u regionu“, rekao je general Majkl Kurila, komandant američke Centralne komande.

Međutim, nijedna strana do sada nije preuzela odgovornost za napad.

Incident je usledio nakon što je Iran u sredu potvrdio da je pustio dva grčka tankera koja su bila zatočena u Persijskom zalivu u maju nakon što je Atina isto uradila brodu pod iranskom zastavom. Iranski brod zaplenile su u aprilu grčke vlasti, koje su tvrdile da je prekršio američke sankcije Teheranu. Tankeri koje je Iran zaplenio u međuvremenu su bili zbog neodređenih „kršenja u vodama Zaliva“.

Poslednjih godina Omanski i Persijski zaliv obeležile su pojačane tenzije među regionalnim silama. U julu 2021. godine, naftni tanker Mercer Street je pogođen u napadu dronom, pri čemu su dva člana posade poginula. Incident je izazvao reakciju G7, koja je okrivila Iran. Teheran je negirao umešanost, odbacivši izjavu grupe kao „neosnovanu“.