Godišnja inflacija u Turskoj dostigla novi maksimum u 24 godine od 83,45%

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla novi maksimum u 24 godine od 83,45%

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum od 83,45 odsto u septembru, prema zvaničnim podacima od ponedeljka, što je povećalo cijene osnovnih dobara i dodatno pogodilo domaćinstva koja se već suočavaju sa visokim troškovima energije, hrane i stanovanja .

Turski statistički institut saopštio je da su potrošačke cijene porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Stručnjaci kažu da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a nezavisna grupa za istraživanje inflacije u ponedeljak je ocijenila godišnju stopu na 186,27%.

Prošlog mjeseca, turska centralna banka je još jednom smanjila kamatnu stopu, snizivši referentnu stopu na 12 odsto uprkos rastu cena, padu lire i neuravnoteženom tekućem računu. Lira je izgubila preko 50 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava stope prošle godine.

Ruska invazija na Ukrajinu i pad lire podstakli su inflaciju. Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim uverenjem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do viših cena – što je suprotno od utvrđene ekonomske teorije.

Vlada kaže da se nada snižavanju kamatnih stopa kako bi se povećala proizvodnja i izvoz u pokušaju da se postigne suficit na tekućem računu. Erdogan je rekao da očekuje pad inflacije u novoj godini.

Najveći rast godišnjih cijena zabeležen je u sektoru saobraćaja, 117,66%, a zatim slede cijene hrane i bezalkoholnih pića od 93%, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.