Grčki sud donio odluku o zaplijeni iranske nafte

Grčki sud donio odluku o zaplijeni iranske nafte

Apelacioni sud u grčkom gradu Halkidi poništio je presudu koja je dozvolila SAD da konfiskuju iransku naftu, potvrdili su iranska ambasada i grčki zvaničnici.

Odluku sud još nije zvanično objavio.

Grčke vlasti su u aprilu zaplijenile tanker Lana, koji je prevozio iransku naftu, zbog sumnje da je povezan sa Rusijom i da krši sankcije uvedene Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

U maju su SAD konfiskovale nešto nafte sa broda i prebacile je na drugi brod, na osnovu prvobitne sudske presude. Prema pisanju medija, tanker je prevozio više od 100.000 tona iranske nafte, čime su prekršena ograničenja SAD i EU za Teheran.

Iran je okarakterisao ovaj potez kao čin „piraterije“ i uzvratio je hapšenjem dva naftna tankera koji su vijorili grčku zastavu u Persijskom zalivu, što je dodatno eskaliralo situaciju.

„Božjom milošću, cijela pošiljka nafte će biti vraćena“, objavila je iranska ambasada u Grčkoj na Tviteru u četvrtak.

„Intenzivne konsultacije“ su u toku između Teherana i Atine kako bi se osiguralo da se odluka žalbenog suda u vezi sa teretom tankera u potpunosti primjeni, dodaje se.

„Sud je odlučio da se teret pusti“, rekao je zvaničnik grčke vlade za AFP, naglašavajući da vlasti u Atini nemaju nikakve veze sa tom odlukom.

On je takođe rekao da se grčka vlada „veoma nada“ da će odluka dovesti do oslobađanja tankera pod grčkom zastavom koje je Iran zadržao krajem maja, prenosi RT.