„Gasprom” prijeti da će „u svakom trenutku” prekinuti isporuku gasa Moldaviji

„Gasprom” prijeti da će „u svakom trenutku” prekinuti isporuku gasa Moldaviji

Ruska kompanija „Gasprom” saopštila je u subotu da zbog nepostojanja sporazuma o otplati duga od kompanije Moldovagaz ima pravo da u bilo kom trenutku raskine ugovor o snabdevanju gasom, prenosi Evropska pravda pozivajući se na saopštenje Gasproma.

Ruska kompanija je potvrdila isporuku gasa Moldaviji u količini od 5,7 miliona kubnih metara dnevno umesto 8,06 miliona, koliko je bilo ranije, obrazlažući to „jednostranim odbijanjem ukrajinske strane da prihvati ruski gas na benzinskoj pumpi Sohranovka (podsetimo da je ukrajinska strana još u maju prekinula tranzit gasa kroz gasovod jer je završio na okupiranoj teritoriji).

Takođe, „Gasprom“ je optužio Moldaviju za „redovno kršenje odredbi ugovora u pogledu uslova plaćanja isporučenog gasa“.

„Istovremeno, krivicom moldavske strane, još nije zaključen sporazum o izmirenju istorijskog duga za gas isporučen prethodnih godina. Iz tog razloga Gasprom ima pravo da raskine sadašnji ugovor u bilo kada“, navodi se u saopštenju.

Moldavija je navela da bi Gasprom mogao da obustavi isporuku gasa od 1. oktobra, ukoliko ne bude ispunjen jedan od uslova ugovora – završetak revizije nagomilanog duga za snabdevanje, koji je procenjen na 709 miliona dolara. Moldavske vlasti su saopštile da će priznati dug samo ako ga potvrdi nezavisna revizija, koja još nije obavljena.

Kišinjev i Moskva dogovorili su reviziju duga prošlog oktobra, kada je Moldavija bila pod vanrednim stanjem zbog nedovoljnih isporuka gasa iz Gasproma.

Ranije je saopšteno da je Moldavija izabrala sedam kompanija koje će je snabdevati gasom ako Gasprom prestane da ga isporučuje. Evropski komesar Johanes Han je napomenuo da će EU učiniti sve da podrži Moldaviju i ponudi gas po adekvatnoj ceni u slučaju prekida gasa od strane Kremlja.