Erdogan kaže da će se turski i egipatski ministri sastati u procesu izgradnje veza

Erdogan kaže da će se turski i egipatski ministri sastati u procesu izgradnje veza

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je u komentarima emitovanim u nedjelju da će proces izgradnje odnosa sa Egiptom početi sastankom ministara dvije zemlje i da će se odatle razvijati razgovori.

Posle godina napetosti između dve zemlje, Erdogan se rukovao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kataru prošle nedelje u, kako je u saopštenju egipatskog predsedništva opisano kao novi početak u bilateralnim odnosima između njih.

U televizijskom diskusionom programu snimljenom u subotu u turskoj provinciji Konja, Erdogan je rekao da su on i Sisi razgovarali oko pola sata do 45 minuta na tom sastanku na marginama Svetskog prvenstva u Kataru.

„Tamo smo vodili usko fokusirane razgovore sa gospodinom Sisijem i rekli smo da sada ministri dolaze i odlaze na niskom nivou. Posle toga, hajde da proširimo i proširimo ove razgovore“, rekao je Erdogan, takođe nagovestivši mogućnost poboljšanja veza sa rivalskom Sirijom.

„Kao što je ovaj posao sada na pravom putu sa Egiptom, stvari bi mogle krenuti i sa Sirijom“, rekao je on.

Veze Ankare sa Kairom su zategnute otkako je Sisi, tadašnji komandant egipatske vojske, predvodio svrgavanje Mohameda Mursija iz Muslimanske braće 2013., kojeg je Erdogan snažno podržavao.

Dve zemlje su prošle godine počele konsultacije između visokih zvaničnika ministarstva spoljnih poslova usred pritiska Turske da ublaži tenzije sa Egiptom, UAE, Izraelom i Saudijskom Arabijom.