Broj poginulih u sukobu na kirgiško-tadžikistanskoj granici porastao je na 71

Broj poginulih u sukobu na kirgiško-tadžikistanskoj granici porastao je na 71

Kirgistan i Tadžikistan saopštili su u nedjelju da je broj poginulih u njihovom pograničnom sukobu porastao na 71 osobu, pošto je krhki prekid vatre između dvije centralnoazijske zemlje već drugi dan.

Bivše sovjetske republike sukobile su se oko graničnog spora od 14. do 16. septembra, optužujući jedna drugu da koriste tenkove, minobacače, raketnu artiljeriju i jurišne dronove za napad na isturene punktove i obližnja naselja.

Centralnoazijska granična pitanja uglavnom potiču iz sovjetske ere kada je Moskva pokušavala da podeli region između grupa čija su naselja često bila smeštena usred naselja drugih etničkih grupa.

Kirgistan je u nedelju prijavio 36 mrtvih u ranijim borbama i takođe je rekao da je evakuisao oko 137.000 ljudi iz područja sukoba.

Tadžikistan je takođe izvestio o svojim žrtvama u nedelju, rekavši da je poginulo 35 ljudi. Nije izvestila o masovnoj evakuaciji iz tog područja.

Dve strane su se 16. septembra dogovorile o prekidu vatre, koji se uglavnom održao uprkos nekoliko navodnih incidenata granatiranja.