Britanija postavlja plan za iskorištavanje kripto potencijala

Britanija postavlja plan za iskorištavanje kripto potencijala

Britanija je u ponedeljak postavila detaljan plan za iskorištavanje potencijala kriptoaktive i njihove osnovne blokčejn tehnologije kako bi pomogli potrošačima da efikasnije vrše plaćanja.

Kao deo stvaranja globalnog čvorišta kriptoaktive, ministar finansijskih usluga Džon Glen rekao je da će Britanija doneti zakone da neke stabilne coine stavi pod regulatornu mrežu, kao što je poštovanje postojećih pravila plaćanja.

Stablecoins su kriptovalute dizajnirane da imaju stabilnu vrijednost u odnosu na tradicionalne valute, ili na robu kao što je zlato, kako bi se izbegla volatilnost koja čini bitkoin i druge digitalne tokene nepraktičnim za većinu trgovine.

Svi stabilni koini koji upućuju na fiat valutu treba da budu regulisani, saopštila je vlada.

„Taj pristup će obezbjediti konvertibilnost u fiat valutu, po nominalnoj vrednosti i na zahtev“, saopštilo je ministarstvo finansija, dodajući da će Banka Engleske regulisati „sistemske“ stabilne coine.

Kasnije ove godine Britanija će se konsultovati o stvaranju propisa za širi skup kriptoaktive poput bitkoina, uzimajući u obzir potrošnju energije u sektoru.

„Ako će kripto tehnologije biti veliki deo budućnosti, onda mi u Velikoj Britaniji želimo da budemo u, iu prizemlju“, rekao je Glen, kako prenosi Rojters.

„Vidimo ogroman potencijal u kripto i želimo da sebi damo svaku šansu da iskoristimo maksimalnu prednost.

Britanski „detaljan plan“ će takođe razviti potencijal blokčejna, uključujući i to da li se može koristiti za izdavanje britanskih državnih obveznica ili nazimica.

„Ne znam odgovor, ali hajde da saznamo“, rekao je Glen.

KRALJEVSKI ZNAK KOVNICA

Regulatori na globalnom nivou pokušavaju da se izbore sa kriptovalutama, a Evropska unija prednjači sa nacrtom zakona o kripto tržištima.

Ministar finansija Velike Britanije Riši Sunak takođe je zatražio od Kraljevske kovnice novca da kreira nezamenljivi token koji bi trebalo da bude izdat do leta. NFT je digitalna imovina koja postoji na blokčejnu, evidenciji transakcija koja se čuva na umreženim računarima.

Banka Engleske i FCA sledeće godine će pokrenuti regulatorni „peščanik“ za testiranje upotrebe blokčejna u tržišnoj infrastrukturi, rekao je Glen.

Pravna komisija će razmotriti pravni status decentralizovanih autonomnih organizacija koje koriste blokčejn, dok će se takođe proučavati implikacije kriptovaluta na porez, rekao je Glen.

„U principu, ne mislimo da će poreskom kodu biti potrebna velika operacija da bi lakše funkcionisao za kriptovalute“, rekao je Glen.

Poreski tretman „defi“ zajmova – gde ih vlasnici kriptoaktive pozajmljuju za povraćaj – biće procenjen.

Britanija će takođe razmotriti uklanjanje destimulativnih faktora za menadžere fondova da uključe kriptoaktivu u svoje portfelje, rekao je on.

Ostavite odgovor