Bitkoin skočio iznad 21.000 dolara kako američki dolar pada

Bitkoin skočio iznad 21.000 dolara kako američki dolar pada

Bitkoin je u petak prešao granicu od 20.000 dolara i potencijalno je krenuo ka svom najboljem danu u poslednjih šest mjeseci, pošto je američki dolar značajno pao, a tržišta su našla razloge da budu vesela na kraju tmurne nedelje.

Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, porastao je za više od 9% na 21.254 dolara, što je dvonedeljni maksimum. Ako se drži, dnevni procentualni porast bio bi najveći od kraja februara.

Eter, drugi po veličini, porastao je više od 5% i dostigao tronedeljni maksimum na 1.746 dolara. Bitkoin je u sredu bio samo 18.540 dolara.

Učesnici na tržištu rekli su da nema posebnog pokretača za dobitke osim širokog optimističnog raspoloženja u dokazima u različitim klasama imovine u petak, predvođeno padom dolara u sigurnom utočištu i pojačanim pozitivnim pomacima u globalnim akcijama.

Markus Sotiriu, tržišni analitičar u GlobalBlock-u, pripisao je uspon bitkoina optimizmu da bi Sjedinjene Države mogle izvesti još jedan pad inflacije sledeće nedjelje.

Obično se očekuje da će takav pad podržati sredstva kao što su kriptovalute koje dobro rade kada tržišta imaju optimističan ton.

Ako kriptovalute mogu da zadrže svoje dobitke do zatvaranja nedjelje, bitkoin bi mogao da zabeleži drugi nedjeljni rast zaredom, i najbolju nedelju za otprilike mijesec dana.

Nestalnost Etera za vikend može biti povećana nadogradnjom softvera koja se nazire poznata kao „spajanje“, koja će biti zakazana negde između 10. i 20. septembra, sa neizvesnim tačnim vremenom.

Promjena će radikalno promjeniti način na koji se transakcije obrađuju i trebalo bi da smanji potrošnju energije. Neke berze planiraju da pauziraju depozite i povlačenja dok se vrši nadogradnja.