Bajden traži od Amerikanaca da biraju između slobode i demokratije

Bajden traži od Amerikanaca da biraju između slobode i demokratije

Američki predsednik Džo Bajden molio je svoje pristalice da izaberu „slobodu umesto demokratije“, u poslednjoj od dugog niza gafova i verbalnih grešaka. Konzervativni stručnjaci su na incident videli još jedan dokaz da 81-godišnjak nije sposoban za funkciju.

Govoreći na predizbornom skupu u Pensilvaniji u četvrtak, Bajden je izazvao niz nerešivih reči dok je pitao glasače da li bi izabrali njega umesto bivšeg predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima u novembru.

„Da li ste spremni da izaberete jedinstvo umesto podele? Dostojanstvo nad rušenjem? Istina nad lažima? Da li ste spremni da izaberete slobodu u odnosu na demokratiju? Jer to je Amerika“, uzviknuo je.

Bajdenova linija „slobode nad demokratijom” izazvala je mešavinu smeha i aplauza publike, i ismevanja konzervativnih stručnjaka i uticajnih ljudi.

„Kada su ljudi bili zabrinuti da Ronald Regan ima kognitivni pad pred kraj svog drugog mandata, nije bilo ništa slično ovome“, napisao je Conservative Brief na Ks (bivši Tviter). „Pogledajte se u ogledalo i zapitajte se, iskreno, da li je to čovek koga želite da bude zadužen za našu bezbednost, našu ekonomiju i našu zemlju još četiri godine?“

Bajden ima dugu istoriju sličnih grešaka, a ismejan je zbog govora u predizbornoj kampanji 2019. u kojem je izjavio: „Biramo jedinstvo umesto podela. Biramo nauku u odnosu na fantastiku. Mi biramo istinu umesto činjenica.”

Republikanci insistiraju na tome da Bajdenove kognitivne sposobnosti opadaju i da se taj pad ubrzao tokom njegove tri godine u Beloj kući. Video snimci predsednika koji se rukuje sa izmišljenim ljudima, kako se gubi kada je u javnosti i govori novinarima da se upravo sastao sa davno mrtvim svetskim liderima poslužili su kao podrška njihovom slučaju.

U februaru je tužilac američkog ministarstva pravde Robert Hur odlučio da ne optuži Bajdena za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima, napominjući u izveštaju da je predsednik pretrpeo ekstremne propuste u pamćenju i da nije imao „mentalno stanje svoje volje“ potrebno da počini zločin.

Prošlomesečna anketa Asošiejted presa pokazala je da šest od deset odraslih Amerikanaca sumnja u Bajdenovu mentalnu sposobnost da služi kao predsednik.