Bajden je upozorio Sija da bi put Sjeverne Koreje mogao da podstakne veće vojno prisustvo SAD

Bajden je upozorio Sija da bi put Sjeverne Koreje mogao da podstakne veće vojno prisustvo SAD

Američki predsjednik Džo Bajden upozoriće kineskog predsednika Si Đinpinga na sastanku u ponedeljak da će nastavak Severne Koreje za razvoj naoružanja dovesti do pojačanog vojnog prisustva SAD u regionu, saopštila je Bijela kuća. .

Sjedinjene Države su zabrinute što Sjeverna Koreja planira da nastavi testiranje nuklearne bombe po prvi put od 2017. i vjeruju da Kina i Rusija imaju moć da je ubjede da to ne učini.

Bajden i Si će održati svoj prvi sastanak licem u lice kao nacionalni lideri na marginama samita grupe zemalja G20 na indonežanskom ostrvu Baliju.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da će Bajden reći Siju da Severna Koreja predstavlja pretnju, ne samo za Sjedinjene Države i njihove savjeznike Južnu Koreju i Japan, već i za mir i stabilnost u cijelom regionu.

„Ako Sjeverna Koreja nastavi da ide ovim putem, to će jednostavno značiti dodatno pojačano američko vojno i bezbednosno prisustvo u regionu“, rekao je on novinarima na avionu Air Force One u subotu, dok je Bajden leteo u Kambodžu na regionalne sastanke tokom vikenda.

„I tako Narodna Republika Kina ima interes da igra konstruktivnu ulogu u obuzdavanju najgorih tendencija Sjeverne Koreje“, dodao je Saliven, koristeći zvanični naziv zemlje.

„Da li će to da učine ili ne, to je, naravno, na njima.

Međunarodne sankcije koje predvode SAD nisu uspele da zaustave rastuće programe naoružanja Severne Koreje. Njegov rekordni režim testiranja oružja ove godine uključivao je interkontinentalne balističke rakete dizajnirane da stignu do kopna SAD.

Dok su Kina i Rusija podržale pooštrene sankcije Ujedinjenih nacija nakon poslednje nuklearne probe Severne Koreje 2017. godine, u maju su stavile veto na nastojanje Sjedinjenih Američkih Država da uvedu dodatne kazne zbog njenih obnovljenih lansiranja balističkih projektila.

Američki zvaničnici optužili su obe zemlje da su omogućile Pjongjangu programe raketa i bombi tako što nisu pravilno sprovele sankcije Saveta bezbednosti UN.

Danijel Rasel, visoki američki diplomata za istočnu Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, nedavno je rekao da bi Kina na kraju mogla da postane ograničavajući faktor.

To bi se moglo desiti ako bi Peking osetio da je sopstvena bezbednost direktno ugrožena, ne samo zbog sposobnosti Severne Koreje, već i zbog gomilanja američkih i savezničkih snaga da bi se suočili sa tim, rekao je on Rojtersu.

„Moglo bi se zamisliti, i ne dobijam mnogo utehe iz ovoga… da će u nekom trenutku sposobnost Kima da eskalira biti ometena nacionalnim bezbednosnim interesom Kine“, rekao je on.

„To je hladna udobnost. I to nije strategija, ali postoji kao faktor.“

Dan prije sastanka sa Sijem, Bajden će u Kambodži razgovarati sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom kako bi razgovarali o tome kako obuzdati nuklearni program Severne Koreje.

Salivan je rekao da Bajden planira da sa njima pregleda teme o kojima planira da razgovara sa Sijem i da će ispitati dvojicu lidera o pitanjima koja žele da on pokrene.

Veze SAD sa Kinom su od tada pale na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, a visoki zvaničnik administracije je rekao da cilj sastanka je da ograniči pogoršanje veza, ali da će biti iskren u pogledu zabrinutosti SAD, kao što su Tajvan i ljudska prava.

Salivan je takođe rekao da se Bajden nada da će njegovi prvi razgovori licem u lice sa Sijem dovesti do još takvih sastanaka.

Bajden će tražiti pojašnjenje stavova, dodao je.

„Mislim da predsednik ovo ne vidi kao kraj linije, već kao početak niza angažmana koji će takođe uključivati dalje sastanke lidera na putu.