Jedna osoba je ubijena u petak u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu

Jedna osoba je ubijena u petak u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu

Jedna osoba je ubijena u petak u samoubilačkom bombaškom napadu u blizini kancelarije stranke Hezb-e-Islami u Kabulu, rekao je bivši avganistanski premijer Gulbuddin Hekmatjar, istog dana kada je očigledno neuspjeli pokušaj atentata u ambasadi Pakistana.

Više napadača je ubijeno, a nekoliko čuvara povrijeđeno u bombaškom napadu samoubice, prema tri izvora Hezb-e-Islamija i jednom izvoru kod vladajućih talibana.

Lider stranke Hekmatjar rekao je u video izjavi da je jedna osoba poginula, a dve povređene.

„Uveravam svoje sunarodnike, ovde se desio neuspešan pokušaj onih koji su to uradili mnogo puta, ali nisu uspeli“, rekao je Hekmatjar, dodajući da još nije jasno ko stoji iza napada.

„To ne može da umanji naš moral ili otpor… mi ćemo biti uz našu naciju“, rekao je on.

Kabulska policija i ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Pakistanska kancelarija spoljnih poslova saopštila je da je njihova ambasada u Kabulu napadnuta na meti šefa misije Ubaid-ur-Rehmana Nizamanija, koji je pobegao nepovređen, dok je stražar teško povređen. Talibanske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

Nizamani je stigao u Kabul prošlog meseca da preuzme ulogu u jednoj od retkih ambasada koje su ostale operativne tokom čitavog perioda nakon što su talibani preuzeli Avganistan u avgustu 2021.

Napad na kancelariju stranke Hezb-e-Islami dogodio se u blizini džamije u kojoj su prisutni visoki partijski lideri bili nepovređeni, navodi se u saopštenju stranke.

Jedan talibanski i jedan stranački izvor rekli su da je vozilo koje pripada napadačima i napunjeno eksplozivom detoniralo u blizini kancelarije. Oni su rekli da je došlo do pucnjave, a dvojica napadača su ubijena dok su pokušavali da uđu u džamiju.

Hekmatjar je rekao da su napadači nosili samoubilačke prsluke sa eksplozivom, a da je jedan nosio žensku burku.

Nekoliko bombardovanja i pucnjave dogodilo se u Avganistanu poslednjih meseci, od kojih su neke preuzeli militanti Islamske države. U eksploziji u medresi u sredu na severu Avganistana poginulo je najmanje 15 ljudi.

Tvrdolinijski islamistički talibani, koji su preuzeli vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle u avgustu 2021, rekli su da su fokusirani na obezbeđivanje zemlje.

Hekmatjar je osnovao Hezb-e-Islami sredinom 1970-ih kao jednu od glavnih mudžahedinskih grupa koje se bore protiv sovjetske invazije na Avganistan 1980-ih iz svoje baze u Pakistanu. Dva puta je obavljao funkciju premijera tokom 1990-ih.