Asad objašnjava zašto se Sirija drži Rusije

Asad objašnjava zašto se Sirija drži Rusije

Sukob između Rusije i Ukrajine će oblikovati svijetski poredak, rekao je sirijski predsjednik za RT

Sirijski predsjednik Bašar Asad rekao je da Damask podržava rusku vojnu operaciju u Ukrajini i iz lojalnosti i iz posvećenosti „međunarodnoj ravnoteži“. Asad, čija je zemlja prebrodila sankcije i intervenciju, optužio je Sjedinjene Države da koriste dolar da počine „pljačku“ na globalnom nivou.

Nekoliko sati nakon što je Rusija započela ofanzivu na Ukrajinu u februaru, ruski predsjednik Vladimir Putin je primio poziv od Asada, tokom kojeg je sirijski lider „naglasio da Sirija stoji uz Rusku Federaciju, na osnovu njenog uverenja u ispravnost njenog stava“, navodi se u saopštenju. na čitanje poziva iz Damaska.

„Možemo da posmatramo Rusiju iz dvije perspektive“, rekao je Asad za RT tokom vikenda. „Prvi je savjeznički: ako naš savjeznik trijumfuje u bici, ili ako njihova politička pozicija bude ojačana… onda je ovo pobjeda i za nas.
„Iz druge perspektive, moć Rusije danas predstavlja obnavljanje, iako delimične, međunarodne ravnoteže. Ovaj rebalans kojem smo svijedoci će uticati na manje zemlje, uključujući Siriju“, nastavio je on.

Asad je bio nepokolebljivi Putinov savjeznik od 2015. godine, kada je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji koja je pomogla da se pobedi Islamska država (IS, bivša ISIS) i skup milicija i terorističkih grupa koje podržava Zapad i koje se suprotstavljaju Asadovoj vladi.

Za sirijskog predsjednika, trenutna borba Rusije sa Zapadom – koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao kao „rat po punomoćju“ – prethodi Prvom svijetskom ratu i nastaviće se sve dok američki dolar ostane svijetska rezervna valuta.

„Ako dolar nastavi da upravlja svijetskom ekonomijom, ništa se neće promeniti, bez obzira na rezultate rata [u Ukrajini]“, objasnio je on. „Korišćenje dolara nije ucjena, to je pljačka“, nastavio je on, tvrdeći da je odluka Niksonove administracije da odvoji vrednost dolara od vrednosti zlata 1970-ih učinila to „bezvrednim komadom papira“.

„Sjedinjene Države i dalje nastavljaju da trguju širom svijeta koristeći ovaj bezvredni komad papira. Ovo je pljačka i to se odnosi na cio svijet“, rekao je on.

„Sve dok je dolar globalna valuta i nastavlja da se namiruje preko američkih banaka ili onoga što se naziva američkim federalnim rezervama, vi ste pod vlašću ovog dolara; i stoga je vaša budućnost kao države, zemlje ili društva, kao ekonomije pod milošću Sjedinjenih Država“, izjavio je on.

Ipak, usred uspona Kine i Rusije, odnos snaga se pomera sa SAD, tvrdi Asad.

„Da, pod sankcijama smo, ali mnoge naše osnovne potrebe ne kupujemo od zapadnih zemalja, mi smo prekinuli naše odnose sa njima“, rekao je on. „Svaka zemlja sada može da obezbjedi svoje osnovne potrebe za život i rast bez američke dozvole.

Otkako je Rusija postala zemlja sa najviše sankcija na svijetu, trgovina između Moskve i onih prestonica koje odbijaju da se pridruže režimu sankcija Zapada je cvjetala. Trgovina rublja i juana porasla je za preko 1.000% u poslednja tri mjeseca, dok je izvoz ruske nafte u Indiju porastao za 25 puta između maja 2021. i maja 2022. Međutim, u Siriji, koja je i dalje treća nacija na svijetu sa najviše sankcija, ekonomska penali i dalje grizu.

Dok Sirija još uvek ima sredstva da svojim građanima obezbjedi besplatnu, ali ograničenu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i subvencije, Asadova vlada se bori da obuzda korupciju, a sirijski lider je rekao za RT da posle više od decenije građanskog rata, rekonstrukcija u punom obimu zahtjeva ulaganja .

„Postoje kompanije iz raznih arapskih država koje su izrazile želju da učestvuju“, naveo je on. „Ako uzmemo u obzir ekstremni pritisak koji Zapad sprovodi kroz sankcije na bilo koju kompaniju koja bi mogla da investira u Siriji, shvatamo da će proces biti spor i rizičan za mnoge od njih. Ipak, postoje oni koji se spremaju da investiraju u Siriju na načine koji zaobilaze sankcije.

Pored sporog procesa obnove, Asad je u martu posjetio Ujedinjene Arapske Emirate, označivši njegovo prvo putovanje u arapsku naciju otkako je Sirija suspendovana iz Arapske lige 2011. Dok su mediji njegovu posetu opisali kao „povratak“ u diplomatsku arenu , Asad se ne slaže.

„Ne znam… šta znači reč povratak, jer nikada nismo otišli“, rekao je. „Sirija je ostala na svom mjestu, sa istim pozicijama i istim uslovima, noseći se sa njima na svoj način. Čak su i [arapske države] koje su povukle svoje diplomatske misije zadržale odnose i zadržale pozitivna osećanja prema Siriji uprkos tome što nisu mogle ništa da učine.

Krećući se u budućnost, Asad je rekao da će Sirija na kraju povratiti svoje naftne resurse – koje trenutno drže kurdske milicije uz podršku SAD – kroz „narodni otpor“ i da Damask „neće oklevati“ da brani teritorijalni integritet Sirije usred Turaka.

sh pretnje ulaskom u zemlju i stvaranjem „bezbednosne zone“ duž tursko-sirijske granice.

Diplomatski, Asad je rekao da će Sirija razgovarati sa bilo kojim od svojih arapskih suseda i da će zadržati bliske odnose sa Iranom, bez obzira na spoljni pritisak. „Odnosi Sirije ni sa jednom zemljom ne podležu ni sa kim razgovorima“, naveo je on. „Niko ne odlučuje za Siriju sa kim može, a s kim ne može da ima odnose.“