U požaru u industrijskoj veletrgovci u centralnoj Kini poginulo 36 ljudi

U požaru u industrijskoj veletrgovci u centralnoj Kini poginulo 36 ljudi

U požaru je poginulo 36 ljudi u kompaniji koja se bavi hemikalijama i drugom industrijskom robom u centralnoj kineskoj provinciji Henan.

Još dvije osobe su povređene, a dvije su nestale, saopštila je lokalna vlada u delu grada Anjang u utorak.

Požar je izbio oko 16 časova. U ponedeljak je vatrogascima trebalo četiri sata da ga ugase, saopštila je vlada okruga Venfang.

Nije data reč o uzroku požara ili o tome kako je toliko zaposlenih poginulo, iako Kina ima istoriju industrijskih nesreća uzrokovanih nesavesnim merama koje su podstaknute sve većom konkurencijom i podstaknute korupcijom među zvaničnicima. Loši uslovi skladištenja, zaključani izlazi i nedostatak opreme za gašenje požara često se navode kao direktni uzroci.

Liste kompanije Kaikinda na mreži kažu da je to veletrgovac koji se bavi širokim spektrom industrijske robe, uključujući ono što je opisano kao specijalizovane hemikalije.

U masovnoj eksploziji 2015. u skladištu hemikalija u severnom lučkom gradu Tjenđinu poginule su 173 osobe, većinom vatrogasci i policajci. Utvrđeno je da su hemikalije lažno registrovane i uskladištene, a lokalni zvaničnici su bili saučesnici u zatvaranju očiju pred potencijalnom pretnjom.

Više od 200 radnika traganja i spasavanja i 60 vatrogasaca odgovorilo je na požar u Henanu, navodi se u saopštenju.

Gusto naseljena i ekonomski vitalna pokrajina doživela je niz smrtonosnih incidenata koji su doveli do hapšenja lokalnih zvaničnika.

Petorica su uhapšena nakon urušavanja zgrade u kojoj su u aprilu poginule 53 osobe na periferiji glavnog grada provincije Čangša.