Meksiko je za četiri dana priveo više od 16.000 stranih migranata

Meksiko je za četiri dana priveo više od 16.000 stranih migranata

Meksiko je priveo više od 16.000 migranata u periodu od četiri dana, uključujući skoro 5.000 Venecuelanaca, saopštio je u ponedeljak Nacionalni institut za migracije (INM).

INM je saopštio da je 16.096 migranata iz 46 zemalja privedeno u 22 meksičke države između 17. i 20. novembra.

Većina migranata bila je iz zemalja Centralne i Južne Amerike, uključujući 4.968 Venecuelanaca, 2.987 Gvatemalaca, 1.385 Nikaragvaca, 1.311 Honduraca i 1.285 Ekvadoraca.

Vladina agencija je saopštila da je povećala usluge preko centara za pažnju migranata u nekoliko država, uključujući Agvaskalijentes, Čijapas, Durango, Idalgo, Pueblu, San Luis Potosi, Verakruz i Zakatekas zbog priliva migranata i opasnosti sa kojima se suočavaju, uključujući trgovce ljudima i sve hladnije temperature.

Američki predsjednik Džo Bajden borio se sa rekordnim brojem prelazaka migranata na američko-meksičkoj granici tokom svog predsjedavanja – uključujući 187.000 Venecuelanaca samo u fiskalnoj 2022.

Američke vlasti su prošlog mjeseca objavile plan, dogovoren sa Meksikom, da neke venecuelanske migrante koji ilegalno uđu u SAD vrate u Meksiko. Ranije ovog meseca, međutim, američki sudija je proglasio nezakonitim naredbu iz ere pandemije poznatu kao naslov 42, koja je korišćena za proterivanje migranata u Meksiko, što je komplikovalo Bajdenovu strategiju za odvraćanje graničnih prelaza.

Od tada su hiljade migranata pronađene kako kampuju u lošim uslovima na drugim mestima u Meksiku. U državi Oaksaka, oko 12.000 ljudi, uglavnom iz Venecuele, pronađeno je kako spavaju na drvenim sanducima, na trotoarima, u kućama i dvorištima stanovnika.