Kosovo odlaže izricanje kazni srpskim vozačima 2 dana nakon zahtjeva SAD

Kosovo odlaže izricanje kazni srpskim vozačima 2 dana nakon zahtjeva SAD

Kosovo je odložilo planove da novčano kažnjava vozače koji odbijaju da se odreknu starih registarskih tablica koje je izdala Srbija za još 48 sati, nakon zahtjeva Sjedinjenih Država za odlaganje poteza koji bi Vašington i Evropska unija mogli da izazovu etničko nasilje.

Spor oko registarskih tablica skoro dve godine podstiče tenzije između Srbije i njene bivše otcepljene pokrajine, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine i koja je dom srpske manjine na sjeveru koju podržava Beograd.

Oko 50.000 etničkih Srba koji tamo žive odbijaju da priznaju vlast Prištine, a sebe i dalje smatraju dijelom Srbije. Beograd je rekao da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Stotine policajaca, sudija, tužilaca i drugih državnih radnika iz redova srpske manjine dalo je otkaz ranije ovog meseca Priština je donela odluku da lokalni Srbi konačno moraju da zamene automobilske tablice koje su izdale opštinske vlasti kosovskih Srba, lojalne Beogradu, kosovskim državnim.

Kosovski premijer Aljbin Kurti signalizirao je kašnjenje u objavi na svom Tviter nalogu u ranim satima utorka. „Prihvatam njegov (američkog ambasadora) zahtev za odlaganje od 48 sati… Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja tokom naredna dva dana.

Kosovska policija je ranije saopštila da bi kazne trebalo da budu izrečene od 08:00 po lokalnom vremenu (07:00 GMT) u utorak i da će pogoditi oko 10.000 vozača.

Priština i Beograd nisu uspeli da postignu dogovor u ponedeljak nakon što su održani hitni razgovori uz posredovanje EU, a Brisel je upozorio na „eskalaciju nasilja“ ako se plan ostvari.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji je predsedavao razgovorima, okrivio je uglavnom Kosovo za odbacivanje predloga EU o tome kako da se reši spor oko automobilskih tablica.

Opozicija u Prištini je takođe okrivila Kurtija za ugrožavanje odnosa sa Sjedinjenim Državama kao najvećim savjeznikom Kosova.

Kurti je rekao da je više zainteresovan za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom gde će obije zemlje jedna drugu priznati kao nezavisnu državu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kasno u ponedeljak da će njegova zemlja prestati da izdaje i obnavlja registarske tablice za severni deo Kosova, ali je upozorio na rastuće tenzije.

Nedavno smo dobili najnovije obaveštajne podatke, situacija je veoma teška i na ivici je sukoba“, rekao je Vučić novinarima.

NATO, koji ima oko 3.700 mirovnih snaga na terenu na Kosovu, rekao je da je spreman da interveniše ako bezbjednosna situacija bude ugrožena.