Tinejdžerka koja je ubila silovatelja osuđena je da plati 150 hiljada dolara

Tinejdžerka koja je ubila silovatelja osuđena je da plati 150 hiljada dolara

Tinejdžerka žrtva trgovine ljudima koja je prvobitno bila optužena za ubistvo prvog stepena nakon što je na smrt izbola svog optuženog silovatelja, osuđena je u utorak na sudu u Ajovi na pet godina pažljivo nadgledane uslovne kazne i naloženo je da isplati 150.000 dolara restituciji porodici tog čoveka.

Piper Luis (17) osuđena je u utorak nakon što se prošle godine izjasnila za ubistvo iz nehata i namerno ranjavanje u ubistvu 37-godišnjeg Zakarija Bruksa iz Des Moina u junu 2020. Za obe optužbe zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Okružni sudija Polk Dejvid M. Porter u utorak je odložio te zatvorske kazne, što znači da bi, ako Luis prekrši bilo koji deo uslovne kazne, mogla da bude poslata u zatvor da odsluži tu 20-godišnju kaznu.

Što se tiče obaveze da plati imovinu njenog silovatelja, „ovom sudu nema druge opcije“, rekao je Porter, napominjući da je restitucija obavezna prema zakonu Ajove koji je podržao Vrhovni sud Ajove.

Luis je imala 15 godina kada je izbola Bruks više od 30 puta u stanu u Des Moineu. Zvaničnici su rekli da je Luis bila begunka koja je pokušavala da pobegne od nasilnog života sa svojom usvojenom majkom i da je spavala u hodnicima stambene zgrade u Des Moineu kada ju je 28-godišnji muškarac priveo pre nego što ju je nasilno prodao drugim muškarcima za sek.

Luis je rekao da je jedan od tih muškaraca bio Bruks i da ju je silovao više puta u nedeljama pre smrti. Ona je ispričala da ju je 28-godišnji muškarac naterao nožem da ode sa Bruksom u njegov stan radi seksa. Ona je zvaničnicima rekla da je nakon što ju je Bruks ponovo silovao, zgrabila nož sa noćnog ormarića i u naletu besa ubola Bruks.

Policija i tužioci nisu osporili da je Luis bio seksualno napadnut i trgovan ljudima. Međutim, tužioci su tvrdili da je Bruks spavao u vreme kada je izboden i da nije predstavljao neposrednu opasnost za Luisa.

Ajova nije među desetinama država koje imaju takozvani zakon o bezbednoj luci koji žrtvama trgovine ljudima daje bar neki nivo imuniteta od kriminala.

Luis, koja je zaradila GED dok je bila u pritvoru za maloletnike, priznala je u izjavi pre izricanja presude da se bori sa strukturom svog pritvora, uključujući „zašto su me tretirali kao krhko staklo“ ili joj nije bilo dozvoljeno da komunicira sa njom prijatelji ili porodica.

„Moj duh je izgoreo, ali još uvek sija kroz plamen“, pročitala je ona iz izjave koju je pripremila. „Čuj me kako urlam, vidi kako sijam i gledaj kako rastem.”

„Ja sam preživela“, dodala je.

Asošiejted pres obično ne navodi imena žrtava seksualnog napada, ali Luis je pristala da se njeno ime ranije koristi u pričama o njenom slučaju.

Tužioci su se osporavali što je Luis sebe nazvala žrtvom u slučaju i rekli da nije preuzela odgovornost za ubod Bruksa i „ostavljanje njegove dece bez oca“.

Sudija je zasipao Luis uzastopnim zahtevima da objasni koje je loše odluke donela koje su dovele do Bruksovog uboda nožem i izrazio je zabrinutost da ponekad nije želela da poštuje pravila koja su joj postavljena u pritvoru za maloletnike.

„Sledećih pet godina vašeg života biće prepuna pravila sa kojima se ne slažete, siguran sam u to“, rekao je Porter. Kasnije je dodao: „Ovo je druga šansa koju ste tražili. Ne dobijaš treću.”

Karl Šiling iz Organizacije za pomoć žrtvama iz Ajove rekao je da je nacrt zakona o stvaranju zakona o sigurne luke za žrtve trgovine ljudima usvojen u Domu Ajove ranije ove godine, ali je zastao u Senatu zbog zabrinutosti grupa za sprovođenje zakona da je previše širok.

„Postojala je radna grupa koja je osnovana da reši probleme“, rekao je Šiling. „Nadajmo se da će se to ponovo pokrenuti sledeće godine.“

Ajova ima afirmativni zakon o odbrani koji žrtvama zločina daje malo slobode ako je žrtva počinila kršenje „pod prinudom pretnje ozbiljnom povredom, pod uslovom da je optuženi razumno verovao da je takva povreda neminovna“.

Tužioci su u utorak tvrdili da je Luis odustala od te potvrdne odbrane kada se izjasnila krivom za ubistvo iz nehata i namerno nanošenje povreda.