Savjet bezbjednosti UN ponovo je podeljen oko raketa Sjeverne Koreje

Savjet bezbjednosti UN ponovo je podeljen oko raketa Sjeverne Koreje

Debata o tome kako se nositi sa lansiranjem sjevernokorejskog balističkog projektila iznad japanske teritorije podelila je u srijedu već duboko polomljeno Savet bezbednosti UN, pri čemu su Rusija i Kina insistirale da su vojne vežbe u regionu pod vođstvom SAD isprovocirale Severnu Koreju da deluje.

Sednica u sredu završena je bez dogovora o sledećim koracima, uprkos upozorenjima SAD i njihovih saveznika da nemogućnost saveta da postigne konsenzus o rekordnom broju lansiranja raketa Severne Koreje ove godine ohrabruje Severnu Koreju i podriva autoritet najmoćnije Ujedinjenih nacija telo.

„Ovo veće treba da ima svest o tome da se testira i da je njegov kredibilitet u pitanju. Ovo veće treba da deluje i proizvede akciju koja vraća njegov kredibilitet“, rekao je Hiroši Minami, zamenik predstavnika Japana u UN i jedan od onih koji su bezuspešno pozivali savet da se vrati na ranije jedinstven stav u vezi sa lansiranjem Sjeverne Koreje.

Let rakete Sjeverne Koreje u utorak bio je njen test oružja najvećeg dometa ikada, balistička raketa sa nuklearnim sposobnošću koja se vinula iznad Japana i imala dovoljno udarca da stigne do američke pacifičke teritorije Guam i šire. To je primoralo japansku vladu da izda upozorenja o evakuaciji i zaustavi vozove.

UN su saopštile da je to jedno od 39 lansiranja balističkih projektila bez presedana u Severnoj Koreji ove godine, uključujući osam najnovijih u jednom periodu od 10 dana. Čini se da se Severna Koreja takođe kreće ka sedmoj probnoj nuklearnoj eksploziji, kažu UN.

U roku od nekoliko sati nakon sastanka saveta, Južna Koreja je objavila novo lansiranje severnokorejskih raketa, čime je ukupan broj za godinu porastao na 40.

Severnokorejski lider Kim Džong Un se zalaže za razvoj potpunog nuklearnog arsenala sposobnog da ugrozi kopno SAD i teritoriju američkih saveznika, sa ciljem da izvuče ustupke od tih zemalja, kažu neki stručnjaci.

Lansiranje u utorak bilo je prvo koje je Kim ciljao na Japan od 2017. Došlo je za nekoliko dana od vojne vežbe pod vođstvom SAD u Japanskom moru sa saveznicima Japanom i Južnom Korejom. Vežba je uključivala američki nosač aviona na nuklearni pogon.

Zamjenica predstavnika Rusije u UN, Ana Evstignjejeva, insistirala je članovima Saveta bezbednosti da je „neodgovornost“ te vežbe koju predvode SAD, zajedno sa rastućim savezima SAD sa partnerima u azijsko-pacifičkom regionu, podstakla akciju Severne Koreje.

Zamjenik predstavnika Kine u UN, Geng Šuang, opisao je ovo pitanje kao sukob između SAD i Severne Koreje i pozvao Vašington na pomirljiviji pristup.

Sednica u sredu završena je samo nejasnim pozivom na više diskusije o ovom pitanju. Ona je poslužila kao najnoviji primer rastuće polarizacije koja je sukobljavala Rusiju i Kinu sa stalnim članicama Saveta bezbjednosti Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom i Francuskom.

Dovedena u prvi plan ruskom invazijom na Ukrajinu, vojnom asertivnošću Kine u azijsko-pacifičkom regionu i odgovorom SAD na to i drugim stvarima, podela je paralizovala Savet bezbednosti u mnogim ključnim akcijama. To je zato što svih pet stalnih članova imaju moć da stave veto na radnje saveta.

Savet bezbednosti je uveo sankcije nakon prve nuklearne probne eksplozije Severne Koreje 2006. godine i pooštrio ih je tokom godina pokušavajući da obuzda svoje nuklearne programe i programe balističkih projektila i ukine finansiranje.

U maju su, međutim, Kina i Rusija blokirale rezoluciju Saveta bezbednosti koja bi pooštrila sankcije zbog lansiranja raketa, što je bio prvi ozbiljan raskol u Savjetu oko sankcija Severnoj Koreji.

Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u UN, rekla je u sredu članovima Saveta bezbednosti da su „dve stalne članice Saveta bezbednosti omogućile Kim Džong Unu“.

Prošla lansiranja raketa ove godine su očigledno bila lansirana bez ikakvih istovremenih američkih vojnih vežbi ili bilo kakvih drugih jasnih pokretača, rekao je Tomas-Grinfild, nazvavši Severnu Koreju „samoinicijativnom eskalacijom“.

„Nećemo tolerisati da bilo koja zemlja krivi naše odbrambene akcije… kao inherentni uzrok ovih pretnji“, rekla je ona. Ona je dodala: „Sjedinjene Države neće stajati po strani jer DNRK direktno preti” SAD ili njihovim saveznicima.