Italijanski čamci za pretragu pronašli su 4 tijela dok traže bebu

Italijanski čamci za pretragu pronašli su 4 tijela dok traže bebu

Italijanski vojni brodovi koji su u ponedeljak tražili bebu nestalu iz čamca za migrante koji se prevrnuo prošle nedelje, umesto toga pronašli su četiri raspadnuta tijela odraslih, očigledno iz prethodnog brodoloma.

Italijanski dnevni list La Sicilija onlajn vesti piše da su tela dve žene i dva muškarca otkrili čamci obalske straže i granične policije u vodama kod obale Lampeduze, italijanskog turističkog ostrva južno od Sicilije.

Potraga je sprovedena nakon što se čamac migranata prevrnuo u subotu u blizini nenaseljenog ostrva Lampione, koje se nalazi u blizini Lampeduze. Par među 39 spašenih migranata rekao je vlastima da je njihova dvonedeljna ćerka nestala.

Humanitarne organizacije kažu da nije moguće znati tačan broj migranata koji stradaju na opasnom putovanju na čamcima krijumčara ljudi u njihovoj potrazi da stignu do južne Evrope.

Vlasti često saznaju za nestale migrante tek kada preživjeli brodovi koji su se potopili kažu da su neki saputnici nestali, ili članovi porodica u matičnim zemljama koji čuju za brodolom kontaktiraju zvaničnike u nadi da dobiju vijesti.

Italijanske vlasti pokušavaju da identifikuju tijela migranata pronađena u moru, ali je proces dug.

Više od jedne decenije, migranti u Evropu su prelazili ili pokušavali da pređu Sredozemno more u prepunim krijumčarskim čamcima, najčešće porinutim iz Libije ili Tunisa. Mnogi od ovih čamaca tonu, prevrću se ili ostaju bez goriva.

Većina spašenih migranata smatra da njihovi zahtjevi za azil ne uspevaju jer beže od siromaštva, a ne od rata ili progona.

Novi italijanski premijer, lider krajnje desnice Đorđa Meloni, zalagao se za pomorsku blokadu južnog Mediterana kako bi se obeshrabrili krijumčari ljudi.