Dvije eksplozije potresle glavni grad Somalije, ubivši najmanje 30 ljudi

Dvije eksplozije potresle glavni grad Somalije, ubivši najmanje 30 ljudi

Dvije auto-bombe eksplodirale su u subotu na prometnoj raskrsnici u glavnom gradu Somalije u blizini ključnih vladinih kancelarija, ostavivši „deset civilnih žrtava“, uključujući decu, saopštila je nacionalna policija. Jedan bolnički radnik izbrojao je najmanje 30 tela.

Napad u Mogadišu dogodio se na dan kada su se predsednik, premijer i drugi visoki zvaničnici sastali da razgovaraju o borbi protiv nasilnog ekstremizma, posebno od strane grupe Al-Šabab povezane sa Al Kaidom koja često napada prestonicu. Došlo je i pet godina nakon što je druga velika eksplozija na istoj lokaciji ubila više od 500 ljudi.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti. Al-Šabab retko prijavljuje napade sa velikim brojem ubijenih civila, kao u eksploziji 2017. Ali premijer Hamza Abdi Bare je okrivio al Šabab po imenu.

Volonter u bolnici u Medini, Hasan Osman, rekao je „od ukupno najmanje 30 mrtvih ljudi dovedenih u bolnicu, većina njih su žene. Video sam ovo svojim očima.” U bolnici su izbezumljeni rođaci virili ispod plastične folije i u vreće za leševe, tražeći voljene.

Služba hitne pomoći Aamina saopštila je da je prikupila najmanje 35 ranjenih. Jedno vozilo hitne pomoći koje je reagovalo na prvi napad uništeno je u drugoj eksploziji, dodao je direktor Abdulkadir Adan u tvitu.

“Bio sam 100 metara dalje kada se dogodila druga eksplozija”, rekao je svjedok Abdirazak Hassan. „Nisam mogao da prebrojim tela na zemlji zbog (broja) smrtnih slučajeva. On je rekao da je prva eksplozija pogodila perimetarski zid ministarstva obrazovanja, gde su se nalazili ulični prodavci i menjači novca.

Novinar Asošiejted presa na licu mesta rekao je da se druga eksplozija dogodila ispred užurbanog restorana tokom ručka. Eksplozije su uništile tuk-tuke i druga vozila u oblasti mnogih restorana i hotela. Video je „mnoga“ tela i rekao da se čini da su to civili koji putuju javnim prevozom.

Sindikat somalijskih novinara, pozivajući se na kolege i policiju, saopštio je da je jedan novinar ubijen, a dvojica ranjena u drugoj eksploziji dok su žurili na mesto prve eksplozije.

Napad se dogodio na raskrsnici Zobe, koja je bila poprište velikog bombaškog napada kamionom Al-Šababa 2017. godine u kojem je poginulo više od 500 ljudi.

Somalijska vlada je angažovana u novoj ofanzivi visokog profila protiv ekstremističke grupe koju su Sjedinjene Države opisali kao jednu od najsmrtonosnijih organizacija Al Kaide. Predsednik Hasan Šeik Mohamud opisao je to kao „totalni rat“ protiv ekstremista, koji kontrolišu velike delove centralne i južne Somalije i bili su meta brojnih američkih vazdušnih napada poslednjih godina.

Ekstremisti su odgovorili ubijanjem istaknutih vođa klanova u očiglednom pokušaju da odvrate podršku toj vladinoj ofanzivi.

U subotu je premijer rekao da napad neće umanjiti javnu pobunu protiv al-Šababa i ponovo je izrazio odlučnost vlade da zbriše tu ekstremističku grupu.