Danska kraljica odbija da odustane od oduzimanja kraljevskih titula

Danska kraljica odbija da odustane od oduzimanja kraljevskih titula

Popularni danski monarh, kraljica Margrete II, izvinila se što je uznemirila članove svoje porodice odlukom da oduzme kraljevske titule četvorici svojih unuka, ali je odbila da promjeni mišljenje.

Prošle nedjelje, kraljevska palata najstarije evropske kraljevske monarhije objavila je da se od 1. januara četvoro đece Margretinog najmlađeg sina, princa Joakima, više neće zvati princ ili princeza, već grof ili grofica od Monpezata – rođena titula njenog pokojnog supruga, princa Henrika, rođenog u Francuskoj. Trebalo bi ih oslovljavati sa „ekselencije“ i zadržali bi svoja mjesta u danskom redosledu sukcesije.

„Moja je dužnost i želja kao kraljice da obezbjedim da se monarhija uvek oblikuje u skladu sa vrijemenom. Ponekad to znači da se moraju doneti teške odluke i uvijek će biti teško pronaći pravi trenutak“, rekla je 82-godišnja Margret u izjavi koju je u ponedeljak objavilo kraljevsko domaćinstvo.

„Ovo prilagođavanje… smatram neophodnim dokazom monarhije u budućnosti“, rekao je monarh koji je najduže vladao u Evropi. Svoju odluku nije promjenila.

„Odluku sam donela kao kraljica, majka i baka. Ali, kao majka i baka, potcijenila sam u kojoj mjeri se moj mlađi sin i njegova porodica osećaju pogođeni. To ostavlja veliki utisak i zbog toga mi je žao“, rekla je Margret u saopštenju.

Komentarišući nekoliko sati nakon što je palata objavila tu objavu 28. septembra, vidno dirnut Joakim je za dnevni list Ekstra Bladet u Parizu, gde živi i radi, rekao da su „svi veoma tužni“.

„Nikada nije zabavno videti kako se vaša đeca tako maltretiraju. I sami se nalaze u situaciji koju ne razumeju“, rekao je 53-godišnji Joakim.

Promjena utiče na njegovo četvoro đece: princa Nikolaja, princa Feliksa, princa Henrika i princezu Atinu. Upitan kako je ta odluka uticala na odnos sa njegovom majkom, Joakim je odgovorio: „Mislim da ne treba da objašnjavam ovde.

Joakimova prva supruga Aleksandra, grofica od Frederiksborga, majka Nikolaja i Feliksa, rekla je da su zbunjeni, tužni i u šoku.

„Đeca se osećaju izopšteno. Ne mogu da shvate zašto im se oduzima identitet“, rekla je Aleksandra.

Joakim je oženjen princezom Marijom od 2008. godine i majka je dvoje mlađe đece Henrika i Atene.

Margretin mlađi sin, koji je od septembra 2020. bio ataše za odbranu u danskoj ambasadi u Parizu, rekao je da je dobio petodnevno upozorenje o promijeni. Rekao je da mu je prvobitno predstavljen plan u maju koji bi đeci uklonio titule kada napune 25 godina.

Margretina odluka bila je u skladu sa potezima koje su druge kraljevske kuće činile na različite načine poslednjih godina. Švedski kralj Karl KSVI Gustaf je 2019. objavio da će đeca njegove mlađe đece, princeze Madlen i princa Karla Filipa, izgubiti svoje kraljevske titule. Njegova najstarija ćerka, princeza Viktorija, je prijestolonaslednica, a slede njena đeca. Oni će zadržati svoje titule.

U Danskoj koja ima ustavnu monarhiju, prestolonasljednik je prestolonasljednik Frederik. Njegov najstariji sin, princ Kristijan, je sledeći na redu, a slede ga troje Frederikove mlađe đece.

Margreta je proglašena za kraljicu 15. januara 1972, dan nakon smrti njenog oca, kralja Frederika IKS.