Antiruske sankcije će trajati „dugo“ – ključna članica EU

Antiruske sankcije će trajati „dugo“ – ključna članica EU

Ograničenja uvedena Moskvi mogla bi godinama promeniti globalne trgovinske rute, upozorio je italijanski premijer Mario Dragi

Sankcije EU uvedene Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini trajaće mnogo godina, rekao je italijanski premijer Mario Dragi novinarima posle sastanka Evropskog savjeta u utorak. Ograničenja, za koja se sada očekuje da će uticati na trgovinu naftom, promeniće međunarodne trgovinske rute „na mnogo godina, ako ne i zauvek“, smatra Dragi.

Govoreći o trgovini energentima, italijanski premijer je rekao da „ne možemo da zamislimo da će se naša energetska politika nakon sukoba vratiti na staro“. EU „mora da krene odmah“ da pronađe nove snabdevače energijom „na duži rok“.

Premijer je takođe pozdravio poslednji samit EU kao „uspeh“, ukazujući na činjenicu da nije „moguće“ zamisliti da bi sve zemlje članice EU bile „jedinstvene oko embarga na oko 90 odsto ruske nafte samo nekoliko dana“. pre.”
Nakon višenedeljnih razmatranja, zemlje EU su se rano u utorak složile da zabrane 90 odsto uvoza ruske nafte do kraja ove godine, kao deo šestog paketa sankcija. Mere su usmjerene na rusku sirovu naftu koja se isporučuje morem, uz istovremeno omogućavanje privremenog izuzeća za gorivo za gasovode, kako bi pridobili podršku Mađarske i drugih zemalja koje nemaju izlaz na more.

„Moramo zadržati jedinstvo u pogledu sankcija“, rekao je italijanski premijer, dodajući da će Rim pristati na bilo kakva ograničenja EU protiv Moskve sve dok „ne postoji neravnoteža između država članica“ kada je reč o nametanju ovih ograničenja.

Dragi je rekao da ta odluka neće uticati na Italiju jer joj rok određen za kraj 2022. daje vremena da se pripremi. Italija će takođe nastaviti da kupuje ruski gas u skladu sa šemom koju je predložio ruski energetski gigant Gasprom, potvrdio je on. Italijanski premijer je to nazvao „frustrirajućom situacijom velike sramote“, ali je dodao da „to ne može drugačije“, kako prenosi RT.

Prema rečima premijera, do sada odobrene zapadne sankcije imaće „maksimalni uticaj“ na rusku ekonomiju „od ovog leta pa nadalje“.

Italijanski lider je takođe rekao da se „skoro sve, ako ne i sve velike nacije“ u EU, osim Italije, protive pridruživanju Ukrajine bloku. Ipak, na pitanje da li može da zamisli „brzi put” Ukrajine u EU, Dragi je odgovorio „da” i dodao da izgleda da i Komisija EU razmatra ovu mogućnost.

EU bi za sada trebalo da se fokusira na sprečavanje globalne krize sa hranom, koja bi, prema Dragiju, mogla da se pretvori u „katastrofu“. Takođe se činilo da se zalaže za oštar pristup u razgovorima sa Moskvom po ovom pitanju.

Sukob sa Putinom je neophodan da bi se rešio problem pšenice, bezbjednosti hrane“, rekao je on, ali je dodao da je „skeptičan“ u vezi telefonskih poziva Putinu, jer je malo verovatno da će takvi razgovori imati bilo kakvu korist od drugih. nego da pokaže „da je Putin taj koji ne želi mir“.