Aerodrom u Peruu saopštio je da su vatrogasna kola bila na dogovorenoj vježbi prije fatalnog sudara

Aerodrom u Peruu saopštio je da su vatrogasna kola bila na dogovorenoj vježbi prije fatalnog sudara

Operater glavnog aerodroma u Peruu rekao je u nedjelju da je vatrogasno vozilo koje je učestvovalo u dramatičnom i fatalnom sudaru sa putničkim avionom LATAM Airlinesa (LTM.SN) izvodilo unapred dogovorenu vežbu za hitne slučajeve.

Mlaznjak se srušio u vatrogasno vozilo dok je jurilo niz pistu prije poletanja u petak, a avion se brzo zapalio i jako se dimio dok se sleteo i zaustavio. U nesreći su poginula dva vatrogasca.

U nedjelju, Lima Airport Partners, koji upravlja aerodromom, saopštio je u saopštenju na Tviteru da je vatrogasno vozilo ušlo na pistu kao deo vežbe za hitne slučajeve koordinisane između operatera i nadležnih za vazdušni saobraćaj.

„Dana 18. novembra, tokom jutra i do početka vježbe, vatrogasna ekipa je izvršila sve neophodne pripreme za izvođenje manevra“, rekao je operater aerodroma.

„Kontrolni toranj (CORPAC) potvrdio je vreme početka u 15:10, što je vrijeme koje je određeno za početak manevra, a udar sa letelicom LATAM se dogodio u 15:11.

Horhe Salinas, predsednik upravnog odbora Peruanske korporacije za aerodrome i komercijalnu avijaciju (CORPAC), rekao je lokalnom radiju da odobrenje za vežbu nije uključivalo ulazak na pistu.

„Ne postoji dozvola za ulazak bilo kog vozila na pistu. Postoji ovlašćenje za izvođenje vežbe, ali je van područja koja trenutno obavljaju tranzitne operacije“, rekao je on za radio stanicu RRP u subotu.

Ministarstvo zdravlja Perua saopštilo je u petak da je 20 putnika na lečenju, a da su najmanje dvoje u teškom stanju. Avio-kompanija je saopštila da nema poginulih putnika ili članova posade.