Kina šalje astronaute u ‘Nebesku palatu’ u istorijskoj svemirskoj misiji

Kina šalje astronaute u ‘Nebesku palatu’ u istorijskoj svemirskoj misiji

Kina je poslala svemirsku letelicu koja nosi tri astronauta na svoju svemirsku stanicu na prvu rotaciju posade u orbiti u istoriji kineskog svemira, pokrenuvši operaciju druge naseljene isturene stanice u niskoj orbiti nakon Međunarodne organizacije koju predvodi NASA.

Svemirska letelica Šendžou-15, ili „Božanski brod“, i njena tri putnika poleteli su na raketi Long March-2F iz centra za lansiranje satelita Jiukuan u 23:08. (15:08 GMT) u utorak usred temperatura ispod nule u pustinji Gobi na severozapadu Kine, javila je državna televizija.

Šendžou-15 je bila poslednja od 11 misija, uključujući tri prethodne misije sa posadom, koje su počele u aprilu 2021. potrebne za sklapanje „Nebeske palate“, kako je stanica sa više modula poznata na kineskom.

Trio će preuzeti posadu Šendžou-14 koja je stigla početkom juna. Očekuje se da će se prethodni članovi posade vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedeljne primopredaje koja će takođe utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šest astronauta, što je još jedan rekord za kineski svemirski program.

Svemirska ispostava je u novembru dobila svoj sadašnji oblik „T“ sa dolaskom poslednjeg od tri cilindrična modula.

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti sprovesti preko 1.000 naučnih eksperimenata – od proučavanja kako se biljke prilagođavaju u svemiru do toga kako se tečnosti ponašaju u mikrogravitaciji.

„Nebeska palata“ je bila kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir. Kineski svemirski letovi sa ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u maloj kapsuli boje bronze, Šendžou-5, i postao prvi čovek Kine u svemiru i trenutni heroj koga su milioni navijali kod kuće.

Svemirska stanica je takođe bila amblem rastućeg uticaja Kine i poverenja u njene svemirske poduhvate i izazivač Sjedinjenih Država u tom domenu, nakon što je bila izolovana od ISS-a pod vođstvom NASA-e i zabranjena američkim zakonom od bilo kakve saradnje, direktne ili indirektne, sa američkom svemirskom agencijom.

Misija Šendžou-15, tokom koje će njena posada živeti i raditi na svemirskoj stanici šest meseci, takođe je ponudila naciji redak trenutak za proslavu, u vreme široko rasprostranjenog nezadovoljstva zbog kineske zagušljive politike nulte COVID-19, dok njena ekonomija pogađa koči usred neizvesnosti u zemlji i inostranstvu.

„Živela matica!“ mnogi kineski netizenti pisali su na društvenim mrežama.