Navijači Sutjeske traže izvinjenje od Ljuba Filipovića

Navijači Sutjeske traže izvinjenje od Ljuba Filipovića

Navijači Sutjeske iz Nikšića, popularne Vojvode zatražile su izvinjenje od dukljansko-montenegrinskog samozvanog analitičara i kolumniste CDM-a Ljubomira Filipovića.

Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti:

– Ljubomir Filipović, samozvani analitičar, danas je nazvao navijače Sutjeske hordom golih do pasa huligana. Takođe, izjavio je da navijači crnogorskih klubova koketiraju sa srpskim nacionalizmom.

Filipović pod velom građanskog aktivizma konstantno negativno targetira pojedince i grupe kao mete njega i sličnih njemu, iskazivajući mržnju koja je element opasnih ideologija, koje čini se upravo on baštini. Zgožavajuće je što „aktivista“ satanizuje skoro pa sve navijačke grupe iz Crne Gore, mapirajući ih kao aktere u procesu etno-religijske radikalizacije, a favoriše sve što je tuđe i strano. Začuđuje, jer upravo „aktivista“ ističe sebe kao velikog patriotu.

Želimo da demantujemo informaciju koja se pojavila u medijima, a to je da smo izašli na Pine i fizički nasrnuli na goste u kafićima. Izašli smo kod restorana „Anagastum“,, prošli u korteu, pjevajući, bez incidenta. Kada smo došli na Pine, ispred nas je izašlo nama nepoznato lice, koje je nasrnulo na našu grupu, dok nas je neko iz kafića pogodio flašom. Čudi nas odsustvo reakcije na takve postupke sa druge strane, a oštra reakcija na neistine koje su uperene direktno na srozavanje našeg ličnog i navijačkog integriteta.

Donja Lastva za nas predstavlja naselje u Crnoj Gori, dok ga očito „aktivista“ vidi kao dio teritorije druge države – Hrvatske. Molimo ga ovom prilikom da objasni ovu definiciju građanima i građankama Crne Gore.

Bitno nam je isključivo mišljenje zajednice, a ne mišljenje pojedinaca koji konstantno šire i promovišu mržnju, podjele i netrpeljivost ka određenim građanuma Crne Gore koji se izjašnjavaju drugačije nego oni.

Podsjetili bi „aktivistu“, da se mi ne bavimo politikom i da nas ona apsolutno ne zanima. Možda mu je teško shvatiti da smo mi grupa momaka koji vole svoj klub, navijaju za njega i poštuju različitosti i razlike u djelovanju. Veliki broj humanitarnih akcija koje smo sproveli u našoj zajednici, govori o našim namjerama i principima djelovanja. Ukoliko je radikalizam navijati i voljeti svoj klub, onda da se zapitamo svi kao društvo gdje živimo.

Čitajući kolumnu „aktiviste“ shvatili smo da su za njega mnogi građani Nikšića: nacionalisti, radikalni i ekstremisti. Bilo bi lijepo da se stručna zajednica zapita da li je ipak problem u njegovom poimanju ovih pojava. Smatramo da ova doza prisutnosti šovinizma kod „aktiviste“ i mogućnost njegove promocije truje naše društvo i da podstiče već postojeće podjele u našem društvu.

Vojvode nikad nisu širile netrpeljivost prema etničkim, religijskim i drugim manjinama. Poštujemo sve ljude koji poštuju nas – navodi se u saopštenju navijačke grupa Vojvode 1988.