Neredi u Belgiji i Holandiji nakon pobjede Maroka na SP

Neredi u Belgiji i Holandiji nakon pobjede Maroka na SP

BRISEL – Neredi su izbili u nekoliko belgijskih i holandskih gradova nakon što je Maroko sa 2:0 pobjedio Belgiju na Svetskom prvenstvu u nedjelju, prenosi AP.

Policija je privela desetak ljudi nakon što je upotrijebila vodene topove i ispalila suzavac kako bi rasterala masu u Briselu.

Desetine izgrednika prevrtalo je i palilo automobile, palilo električne skutere i gađalo automobile ciglama. Policija se uselila nakon što je jedna osoba zadobila povrede lica, rekla je portparolka briselske policije Ilse Van de Kir.

Gradonačelnik Brisela Filip Klouz pozvao je ljude da se drže dalje od centra grada i rekao da vlasti daju sve od sebe da očuvaju red na ulicama. Čak su i metro i tramvajski saobraćaj morali biti prekinuti po naređenju policije.

„To nisu navijači, oni su izgrednici. Marokanski navijači su tu da slave“, rekao je Klouz. Nereda je bilo i u gradu Antverpenu i Liježu.

„Tužno je vidjeti kako nekoliko pojedinaca zloupotrebljava situaciju da bi pobesneli“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden.

Policija u susjednoj Holandiji saopštila je da je u lučkom gradu Roterdamu izbilo nasilje, pri čemu su policajci pokušali da razbiju grupu od 500 fudbalskih navijača koji su policiju gađali vatrometom i staklom. Mediji su izvestili o nemirima u prestonici Amsterdamu i Hagu.

Pobjeda Maroka bila je velika nevolja na Svetskom prvenstvu i sa entuzijazmom su je slavili navijači marokanskih imigrantskih korena u mnogim belgijskim i holandskim gradovima.