Mlade košarkašice Crne Gore počele pripreme za Evropsko prvenstvo

Mlade košarkašice Crne Gore počele pripreme za Evropsko prvenstvo

Mlada ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore okupila se danas u Podgorici, čime je zvanično počela pripreme za prvenstvo Evrope, koje se održava u Litvaniji od 6. do 14.jula.

Selektor Vladan Radović pozvao je 14 igračica, a kompletne pripreme odradiće u Podgorici, dok će 4. jula otputovati za Litvaniju.

Na spisku selektora Radovića je 10 igračica iz crnogorskih klubova i to: Marija Baošić, Milena Bigović, Jelena Bulajić i Jovana Savković (Budućnost), Hajdana Šćepanović , Atina Radević , Lana Vukčević , Kristina Vučinić i Jovana Milošević (Podgorica), Ljube Andrić (Primorje), a osim njih pozvane su Sanja Akšam iz Crvene zvezde, te tri igračice koje su zbog školovanja bile u Sjedinjenim Američkim Državama. To su Bojana Radnjić , Nikolina Vukčević i Marija Marinković .

“ Očekuje nas izazovno i zahtjevno ljeto. Imamo ekipu koja je jedna od najmlađih, ako ne i najmlađa na prvenstvu, jer imamo tri igračice 2007. godište. Nemamo previše igračica na spisku, jer ovog ljeta imamo tri prijavljene selekcije i sve to je uticalo na ovaj spisak “, kazao je selektor Crne Gore Vladan Radović .

Mlada reprezentacija Crne Gore dominantno je osvojila B prvenstvo Evrope, dok je prošle godine ispunila primarni cilj i izborila opstanak u A diviziji. Zbog toga će i ovog ljeta naše mlade košarkašice biti dio elite, ali je čeka teška misija na putu da se sačuva elitni rang.

“ Najvažnije je da sve djevojke budu zdrave, da odrade dobre pripreme u lijepoj atmosferi i da pokušamo da izborimo opstanak u A diviziji, jer je to u ovom momentu prioritet “, dodao je Radović.

Mlada reprezentacija ima šest zakaznih provjera – po dva meča sa Bugarskom, Srbijom i Turskom.

“ Uspjeli smo da dogovorimo šest provjera i po mom mišljenju odabrali smo dobre protivnike, a tih šest mečeva biće sasvim dovoljno da spremno dočekamo predstojeći šampionat i provjerimo svoje mogućnosti. Protiv Bugarske igramo 16. i 17.juna u Podgorici, 20. i 21. juna igramo protiv Srbije u gostima dva meča, a zatim gostujemo Turskoj, gdje ćemo igrati 29. i 30. juna “, predočio je plan Radović.

Crna Gora je u grupi B, gdje su još Portugal, Španija i Švedska, nakon čega će se naša reprezentacija ukrstiti sa timovima iz A grupe, gdje su Letonija, Francuska, Slovenija i domaća selekcija Litvanija, a premijerni meč Crvene igraju 6. jula protiv Španije.

“ Jako zahtjevna grupa, ali i sa veoma teškim ukrštanjem. Za mene kao selektora najvažnije je da one tokom priprema i prvenstva pokažu dobar odnos, dobro ponašanje i naravno napredak “, objasnio je Radović.

U stručnom štabu Radovića su treneri Radule Raspopović , Pavle Kalezić , Jovana Pašić i fizioterapeut Jasmin Drešević .