Vučević: Voljeli bismo da vidimo učešće srpskog naroda u institucijama Crne Gore, to bi bilo prirodno imajući u vidu da čine gotovo trećinu stanovništva

Vučević: Voljeli bismo da vidimo učešće srpskog naroda u institucijama Crne Gore, to bi bilo prirodno imajući u vidu da čine gotovo trećinu stanovništva

Voljeli bismo da vidimo učešće srpskog naroda u institucijama Crne Gore, jer je prirodno da narod koji ima gotovo trećinu stanovništva zaslužuje to pravo, izjavio premijer Srbije Miloš Vučević za RT Balkan.

Govoreći o deklaraciji Srbije i Republike Srpske, koja je potpisana u subotu, Vučević naglašava da je ta deklaracija „uputstvo nama samima, a odgovor nekome drugome“.

Vučević ukazuje da nastoji da se optereti međunarodni položaj Republike Srbije, kao i neskrivene želje da se Republika Srpska obesmisli, gotovo ukine, napomenuvši da tome još treba da se doda položaj Srba na KiM, odnosno pitanje KiM, i činjenicu da Srbija i dalje čeka rezultate popisa u Crnoj Gori.

„Dobili smo informacije da je to u redovnoj proceduri, ali voljeli bismo da vidimo učešće srpskog naroda u institucijama Crne Gore, jer je to prirodno. Mi Crnu Goru apsolutno priznajemo i poštujemo u potpunosti, a Srbi tamo su integralni dio crnogorskog društva. Mislim da narod koji ima gotovo trećinu stanovništva, vidjećemo po popisu, možda i više, zaslužuje pravo da učestvuje u institucijama te države. Isto kao što mi priznajemo to pravo pripadnicima drugih naroda u Srbiji“, ističe Vučević.

Kako ističe, to je nešto što je sada ne samo moralna, nego i politička obaveza, a nakon usvajanja u parlamentima Srbije i Srpske postaće i pravna obaveza, pa će svi koji nas predstavljaju zajednički raditi na očuvanju nacionalno-kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda.

„Treba da pričamo o jedinstvu, o tome da smo mi jedan narod. Možemo da živimo u više država, ali mi smo jedan i nedjeljiv narod, i treba da imamo pravo na zajedničku budućnost, na očuvanje svega onoga što nas je krasilo i krasi nas. Naravno, to jeste vid naše pripremljenosti da branimo naše vitalne interese po pitanjima koja su ponovo aktuelna, a kojima pokušavaju da stigmatizuju cio srpski narod“, dodao je premijer Srbije.

Kako dodaje, za njega je usvajanje deklaracije veliki i značajan događaj, a ne stvar protokola i nekog prostog pukog manifesta. Ona je sada kičma onoga što mi dalje treba da radimo, legat ove generacije ka budućim generacijama, ali i naša obaveza i odgovornost i u odnosu na prošlost i na buduća vremena.

Vučević ukazuje da nas čeka mnogo posla i da će biti mnogo izazova.

„Ali kad smo ujedinjeni, sabrani i okupljeni, i država, narod, građani, i crkva, sve institucije, spremniji smo i na sve izazove sa kojima se suočavamo i sa kojima ćemo se suočavati. Za nas je od presudnog značaja da sačuvamo svoj narod i državu. Želimo da očuvamo srpski jezik, ćirilično pismo, pravo na našu vjeru, da imamo zastavu, datume koji su bitni za našu istoriju“, napominje Vučević.

Srpski premijer navodi da ne razumije zašto to neko doživljava kao ugrožavanje nekog drugog ili zašto ćirilično pismo i dalje ugrožava nekog i zašto Srbi nemaju pravo da ga koriste.

„U regionu i kada dozvoljavaju srpski jezik i pismo, ne dozvoljavaju ćirilično pismo. To je nevjerovatno. Neko nama nameće koje pismo hoćemo ili moramo da koristimo. Te stvari su neshvatljive, a pričamo Evropi, evropskim vrijednostima i civilizacijskim tekovinama u cijelom svijetu“, naveo je premijer Srbije.

On je dodao da vjeruje u tradicionalne odnose Srbije i Rusije, koji su zasnovani na istorijskim vezama, zajedničkom cilju da se sačuva vladavina prava, slobodarski duh svih država, nezavisnost i suverenitet država. Ono što smo zajedno prošli kroz istoriju, i onu dalju i bližu, obavezuje nas i u sadašnjem i u budućem periodu, stoga vjerujem u veoma dobre odnose.

Istakao je da te odnose ne treba niko da doživljava da su protiv nekog ili za nekog, već da Srbija gleda sopstvene interese. Naš politički i ekonomski interes je, naglasio je, saradnja sa Ruskom Federacijom koju će Beograd i Moskva da nastave.

„Sa Rusijom imamo duboko ukorijenjene istorijske veze. Ne mogu da uđem u ovaj narativ koji je danas sveprisutan da sad treba da se odreknemo nekoga koga poznajemo dugo vremena. To što on sad ima sukob sa trećim ili četvrtim, sve poštujemo, ali poštujete i vi nas. Tako da želimo da sarađujemo u različitim sferama, u interesu i jedne i druge države“, poručio je Vučević u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu povodom Dana Rusije.