Generalštab: U Ukrajinu počinju da pristižu novomobilisani vojnici, osuđenici iz Rusije

Generalštab: U Ukrajinu počinju da pristižu novomobilisani vojnici, osuđenici iz Rusije

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je u svom najnovijem operativnom ažuriranju objavljenom na Fejsbuku izneo podatak da u Ukrajinu počinju da pristižu novomobilisani vojnici, osuđenici iz Rusije, prenosi Ukrinform.

Neprijatelj granatira položaje ukrajinskih trupa duž linije kontakta, nastavlja da usmerava svoje napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti, održavanje osvojenih teritorija i ometanje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u određenim pravcima. Pored toga, neprijatelj pokušava da povrati izgubljene pozicije u određenim pravcima, vrši vazdušno izviđanje.

Neprijatelj pogađa civilnu infrastrukturu i civilna stambena naselja. I dalje postoji opasnost od vazdušnih i raketnih udara širom teritorije Ukrajine.

Tokom proteklog dana, osvajači su izveli 10 raketnih napada i 17 vazdušnih napada, više od 24 MLRS napada. Ruske snage napadaju civilne objekte na teritoriji Ukrajine, kršeći norme međunarodnog humanitarnog prava, zakone i običaje ratovanja.

Kao rezultat neprijateljskog granatiranja, oštećena je infrastruktura više od 40 naselja, uključujući Harkov, Slavjansk, Kramatorsk, Nikolajev, Avdijevku i Mariinku.

U Volinskom i Poliskom pravcu situacija se nije bitno promenila.

Na drugim pravcima, neprijatelj je granatirao naselja tenkove, minobacače i artiljeriju raznih vrsta.

U pravcu Slobožanske, osvajači su pogodili područja u blizini naselja Streleča, Sosnivka, Krasne i Hrušivka.

U pravcu Kramatorsk – Ridkodub, Katerinivka i Stari Karavan.

U pravcu Bahmuta – Spirne, Siversk, Serebrianka, Njujork, Bahmutske, Vesela Dolina, Jakovlivka, Bilohorivka i Rozdolivka.

U pravcu Avdiivka – Avdiivka, Berdichi, Opitne, Vodiane, Tonenke, Krasnohorivka, Karlivka, Mariinka i Paraskoviivka.

U pravcu Novopavlivka i Zaporožja, neprijatelj je granatirao više od 25 naselja, uključujući Mikilske, Vuhledar, Prečistivka, Neskučno, Novomikolajevku, Vremivku, Temirovku i Olhivske.

U pravcu južnog Buha ruske snage su udarile na više od 30 naselja duž linije kontakta. Neprijateljske bespilotne letelice su izvršile više od 25 naleta u cilju izviđanja, prilagođavanja vatre i udara na civilnu infrastrukturu.

Ukrajinske odbrambene snage su u protekla 24 sata odbile neprijateljske napade u oblastima naselja Zajcevo, Majorsk, Zaližnje, Nikolajevka Druga, Pervomajske, Pobeda, Novomihajlivka i Bezimene.

Ukrajinska avijacija je izvela više od 17 udara. Potvrđeno je da je pogođeno 14 područja koncentracije neprijateljske ljudstva i vojne tehnike, 3 uporišta i 7 položaja PVO.

Pored toga, ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su neprijateljski avion, šest bespilotnih letelica i jednu vođenu vazdušnu raketu Kh-59.

Prema podacima Generalštaba, ukrajinske raketne i artiljerijske trupe su pogodile 12 područja koncentracije neprijateljske ljudstva i tehnike, 4 skladišta municije, položaje sistema PVO i sredstava za radio-elektronsku borbu, posebno automatizovanu stanicu za ometanje Žitel. Detaljniji podaci o gubicima neprijatelja se dalje razjašnjavaju.